10/11/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Кой пръв измисли ракията? Новата глупост на Божидар Димитров + майтап от форумите

Жител на село Приселци, Варненско, опитва ланската ракия, да я сравни с прясно сварената в селския казан ракия. Снимка: Impact Press Group -impactpressgroup.org

Божидар Димитров подхвърли нова сензация, право в десетката на фалшивото българско национално самочувствие - ракията била българско изобретение, направено два века преди останалите.

Наричат Димитров чалга историк и той последователно си защитава титлата. Лично обяви пред медиите, че при разкопки в Търново било намерено парче от съд, на което пише „На празника пих ракиня”. Според Димитров съдът е направен с техника сграфито, типична за средновековно Търново.

“Досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение”, казва Божидар Димитров пред агенция “Фокус”.

Какво куца в това „научно” съобщение? Поне 10 аргумента има, че не е достоверно. Най-напред, думата ракия произлиза от арабски и е влязла в българския от турски - ракъ, rakı, а в него от арабския - харак, и други варианти като арака, араки, арики.

През XIV век, за когато говори Димитров, турците вече са на полуострова, а същия век завладяват и България. За името ракия претендират и поне още 5 балкански държави, освен Турция и Албания. Ами ако тази ракия е внесена отнякъде в Търново? Няма никакво доказателство засега, че този надпис е върху съд от XIV век. За точната датировка се прави т. нар. въглероден анализ. Преди него всичко са общи приказки, при които грешката може да е 2-3 века, че и повече.

Но дори да е вярно, че съдът е от XIV век, Димитров не е наясно откога се дестилира алкохол по света. Първото безспорно доказателство за дестилация на алкохол е от XII век, от т. нар. школа в Салерно (Schola Medica Salernitana - днешна Южна Италия). Това е най-известният по онова време в света университет по медицина.

Има доказателства, че дестилацията е била разпространена в арабския свят отпреди 1000 години, откъдето е попаднала в Европа, именно в Средиземноморието, днешните градове на Южна Италия, Испания. А има исторически извори, че арабите са наследили дестилацията от древен Египет.

На испански ракия (дестилат от ферментирали плодове) се нарича orujo, много популярна напитка през XVI век, но има данни, че се произвежда в Кантабрия и някои области на днешна Испания още през XIV век.

Този казан в село Приселци, Варненско, е регистриран, но има и нерегистрирани. Инсталациите за нелегално варене на ракия в България са над 9000 по данни на Националната лозаро-винарска камара, от които селските казани са само 1600. Снимка: Impact Press Group -impactpressgroup.org

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване