10/11/11 14:13
(http://www.klassa.bg/)

Суперизвънземни живеят в черни дупки?

Високоразвита извънземна цивилизация може да ни е изпреварила и да се е настанила във вътрешността на свръхмасивна черна дупка, твърди руски космолог, цитиран от „Дейли мейл“.
Въпреки че се смята, че свръхмасивните черни дупки са най-разрушителната сила в Космоса и са абсолютно необитаеми, Вячеслав Докучаев от Московския институт за ядрени изследвани към Руската академия на науките предполага, че условията във вътрешността им са годни за живот. Той дори смята, че ако във вътрешността на свръхмасивната черна дупка действително съществува живот, той е еволюирал до такава степен, че би бил най-напредналата цивилизация в галактиката.
Свръхмасивните черни дупки са мощни гравитационни сили, които изсмукват всичко около тях, включително светлината, и нищо, което е пресякло границата, известна като хоризонт на събитията, повече не може да напусне черната дупка. Според Докучаев обаче съществуващите вече доказателства и новите изследвания показват, че в определени видове черни дупки могат да се развият интригуващи сценарии.
В една електрически заредена, въртяща се черна дупка съществуват региони, в които фотоните могат да останат в стабилни периодични орбити. Докучаев изследва именно тези орбити и техните динамики. Според него, ако съществуват стабилни орбити за фотони, няма причина, поради която да не съществуват стабилни орбити за по-големи обекти, като планети например. Проблемът е, че тези стабилни орбити биха съществували само ако са пресекли прага на хоризонта на събитията, където времето и пространството се преливат едно в друго. Хоризонтът на събитията, разположен на ръба на черната дупка, е известен като точката, от която няма връщане. Отвъд този праг обаче има друга област, известна като хоризонт на Коши, където времето и пространството се нормализират. Според теорията на Докучаев, публикувана в онлайн изданието на Университета Корнел, именно в хоризонта на Коши би могъл да съществува живот. Формите на живот, които биха съществували в подобни условия, където ще са подлагани на масивни променливи приливни сили, биха били много по-напреднали от тези на Земята. Животът, който би могъл да съществува там, вероятно би бил цивилизация от III тип по тристепенната скалата на Кардашев – такава, която използва цялата енергия, излъчвана от галактиката, която обитава. Човечеството все още се стреми да стане цивилизация от I тип – такава, която използва цялата налична енергия на своята планета.
Дори и вътрешността на черните дупки да се обитава от напреднали цивилизации, както предполага Докучаев обаче, неговата хипотеза може да остане само предположение. Тъй като нищо никога не напуска черните дупки заради огромното им гравитационно притегляне, никога няма да разберем дали това е така.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване