10/12/11 17:23
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев и Калфин изиграха опознавателен мач по TV7

При поделено надмощие и без ярко очертан победител завърши във вторник вечерта първият телевизионен дуел между кандидат-президентите на ГЕРБ и на левицата Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин. „Неутралният терен“ бе предложен от TV 7, която възложи на Николай Бареков ролята на водещ. За спазването на правилата бдеше международният футболен съдия Антон Генов. В часовете след диспута социалните мрежи и форумите на много медии „кипяха“ от мнения и оценки, нерядко съвсем противоположни.
Въпреки очакванията, че Плевнелиев и Калфин ще воюват с концепции и идеи за бъдещото развитие на България, двамата кандидат-президенти не успяха да избягат от два „типови“ въпроса за противоборството между БСП и ГЕРБ : “Какво сте направили в последните две години?“ и „А вие какво сте направили в последните 20?“
Все пак към края на дискусията кандидатът на ГЕРБ обяви: "Г-н Калфин, ако вие гледате към миналото, аз гледам към бъдещето. Гледам във времето след седем години, когато България ще има седем магистрали и свръхскоростна връзка с Истанбул, така че хората от Истанбул да ходят на ски в България."
Калфин контрира: “В следващия бюджетен период на ЕС няма да има толкова средства за магистрали. Ще ви стигнат ли средствата за 7 магистрали, или отново ще ги вземете от пенсиите на хората?“ Ето какво казаха още двамата претенденти с най-голям шанс да станат президенти.

Президентът – обединител или баща?
На въпроса, какъв да е държавният глава – обединител или баща, Плевнелиев отговори, че президентът е лидер. „Той е визионер. Президентът е прагматичен, президентът носи отговорност за репутацията и обединението на нацията“, обяви претендентът на ГЕРБ. От своя страна Калфин заяви, че президентът „не може да бъде нито баща, нито майка, по конституция той е изразител на единството на нацията. Важно е президентът да не е кукла на конци, която се управлява от стола на министър-председателя, който да му подава ножици и лентички.

За правомощията на държавния главаПо въпроса за правомощията Росен Плевнелиев беше категоричен, че не иска повече такива. „Ще работя за изпълване със смисъл на сегашните функции на президентската институция“, каза той. Калфин обяви, че би предложил промени, които засилват ролята на държавния глава, като например въвеждането на по-висока бариера за мнозинството, с което парламентът да отхвърля ветото на президента. По темата, дали е нужен социален президент, Плевнелиев коментира, че държавният глава не раздава пари. А отговаря за това да има икономическа перспектива. Според Калфин обаче президентът трябва да отговаря на дневния ред на гражданите, „а днес това са социалните проблеми“. В конституцията пише, че България е социална държава, странно би било президентът да не е социален, каза Калфин.

За или против референдумите
Референдумите също разделиха участниците в дебата. Според Плевнелиев допитването е ядрената бомба на демокрацията, той е много силно средство. „Но има случаи, в които изпълнителната власт носи отговорност и не трябва да бяга от нея чрез допитвания“, каза кандидатът на ГЕРБ. Според Калфин действащата законова уредба за националните допитвания ограничава правата на гражданите. „Ако бъда избран за президент, ще инициирам референдум за проучването и добива на шистов газ“, каза той.

Обръщенията на претендентите
Плевнелиев се обърна към избирателите с думите: „Да загърбим миналото и да гледаме напред.“ Той заяви, че политиците се оценяват не по думите, а по делата. „В последните две години аз правих нов тип политика - с конкретни резултати в интерес на обществото и хората“, каза Плевнелиев. Калфин заяви, че България има нужда от връщане на своето достойнство и свобода. Според него не е работа на президента да казва: "Това не е моя работа, аз не давам пенсии, но правя магистрали", а да направи така, че проблемите на хората да станат проблем на институциите,
Следващият телевизионен кандидатпрезидентски дебат ще e по bTV, вероятно на 15 октомври, като водещи ще са Ани Цолова и Виктор Николаев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване