10/13/11 17:18
(http://www.klassa.bg/)

Д-р Асен Пачеджиев, изпълнителен директор на "Тъканна банка Крио център България" АД : Ползата от работата ни с DHL е доверието на нашите клиенти

Д-р Асен Пачеджиев е завършил медицина в Медицински университет-София и бизнес администрация в Сити юнивърсити, Сиатъл, САЩ. Близо 20 години работи в системата на здравеопазването. Заемал е различни позиции в най-големите фармацевтични компании, представени на българския пазар, като „ГлаксоСмитКлайн“, „Сандокс“, „Новартис“, „Солвей фарма“ и „Байер“. Седем годни оглавява и координира българо-швейцарската програма по болнична хигиена за въвеждане на съвременни стандарти на профилактика и контрол на вътреболничните инфекции в нашите лечебни заведения. В момента е външен консултант на Министерството на здравеопазването по въпросите на профилактиката, контрола на вътреболничните инфекции и болничната стерилизация и изпълнителен директор на "Тъканна банка Крио център България", дъщерна фирма на най-голямата европейска тъканна банка за съхранение на стволови клетки „Крио сейф“. Семеен с едно дете.


-Д-р Пачеджиев, дейността на вашата компания все още е непозната за голяма част от обществото. Бихте ли я представили?
- Клетъчното банкиране, в частност индивидуалното и фамилното клетъчно банкиране, се развива от края на 80-те години на 20-и век, като началото поставя първата частна банка за стволови клетки, регистрирана в Ню Йорк. В България тази дейност се развива от пет-шест години. Терапевтичното използване на стволови клетки не е химера понастоящем, а трансплантацията на стволови клетки е стандартен метод за лечение на около 80 заболявания на кръвта и имунната система. В България месечно се правят няколко десетки костно-мозъчни трансплантации, а източникът на стволови клетки, който е най-популярен в момента, включително и в България, това е костният мозък. Ние вземаме стволови клетки за съхранение от пъпната връв на новородено дете. „Тъканна банка Крио център България“ понастоящем е лидер на българския пазар с около 50 % пазарен дял. Мога да отбележа, че около 2 % от семействата, очакващи бебе, се решават понастоящем да съхранят стволови клетки на бебето, на новороденото. Което в някаква степен отразява и процента на съхранение в развитите държави.

- Как се отразява на вашата дейност неблагоприятната бизнес среда в Европа и у нас?
- У нас е налице тревожна тенденция, която е във връзка, разбира се, с икономическата и финансовата криза, в която се намираме. Вместо услугите по съхранение и донорство на стволови клетки да стават по-достъпни и по-популярни, стават все по-елитарни и достъпни за все по-ограничен кръг от хора. Добра инициатива беше създаването на Национална донорска банка за стволови клетки, тоест публично банкиране . То е малко по-различно от частното банкиране, в която сфера сме ние. При публичното банкиране донорът не заплаща и не получава финансов стимул за това, че дарява стволови клетки, а заплаща този, който има нужда да се лекува с клетките. При нас нещата са обратно. Клиентите ни заплащат за криосъхранение на техните стволови клетки, но впоследствие ги получават безплатно, ако имат нужда от лечение с тях.

- Кои са Вашите основни партньори?
- Основната част от услугата по обработка и криосъхранение на стволови клетки се осъществява в лабораторията на „Крио сейф“ град Ниел, Белгия. Поради това за нас много съществен елемент е транспортът на биологичните проби. От момента на взимането на пробата до момента на приемането й за обработка ние сме ограничени във времето. Обикновено срокът варира между 48 и 72 часа. Затова от ключова важност е пробите на нашите клиенти да пристигат навреме. Постигаме го на базата на сътрудничеството с DHL като световен лидер в логистичното обслужване и наш основен партньор.

- Защо избрахте да работите с DHL като логистичен партньор?
- За нас от особено значение е надеждността и доверието на клиентите. Компрометирането дори на една проба на наш клиент би могло да предизвика неприятни последици. Затова за нас е важно да имаме надежден партньор по отношение на транспорта на пробите. Тъй като ние сме най-голямата европейска тъканна банка за стволови клетки и лидер в клетъчното банкиране, се насочихме да работим с лидера в логистиката. Това е DHL несъмнено.

- Какви са ползите от работата ви с тази компания?
- Ползата от работата ни с DHL е доверието на нашите клиенти. Действително в съвместната си работа досега не сме имали компрометирана проба. Това е основната причина, поради която продължаваме да работим с DHL и сме доволни от сътрудничеството. Работим с тях от основаването на бизнеса тук, вече над пет години. Имаме намерение да продължим да работим с тях и в бъдеще, като превърнем съвместната ни работа в дългосрочно сътрудничество.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване