10/17/11 16:37
(http://www.klassa.bg/)

Видеоигрите променят детския мозък

Ако децата прекарват твърде дълго време пред компютъра, това може да предизвика физически изменения в техния мозък, които от своя страна да доведат до проблеми с вниманието и поведението, съобщи „Дейли телеграф“.
Технологията, която оказва голямо влияние върху възприятията – като видеоигрите – може временно или завинаги да деактивира определени нервни връзки в мозъка. Обикновено децата прекарват близо 2000 часа пред телевизионния или компютърния екран между десетия и единадесетия си рожден ден. Това според експертите може да доведе до намаляване на вниманието и до безразсъдно поведение. Няколко научни изследвания вече показаха, че прекаляването с компютърните игри и прекарването на твърде много време в интернет може да има физическо влияние върху мозъка. Едно от тях дори стигна до извода, че интернет зависимостта може да измени мозъчните структури и дори да предизвика свиване на сивото вещество. Проучване на японски учени преди десет години показа, че видеоигрите стимулират само регионите от мозъка, отговарящи за зрението и движението, и затова другите части, свързани с поведението, емоциите и ученето, могат да останат недоразвити. Други учени твърдят, че определени видеоигри помагат на мозъка да се справи с посттравматичен стрес, засилват интелигентността и развиват паметта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване