10/17/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

ЕС създава работни места с инфраструктурен план за €50 млрд.

ЕС планира да инвестира €50 млрд. в модернизиране на дигиталните, енергийните и транспортните мрежи, създавайки стотици хиляди работни места в следващите години. Програмата предвижда с облигации, обезпечени от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), да бъдат покрити финансовитe дупки и допълнени частните капиталовложения.
Плановете, чието представяне е днес, трябва да възнаградят данъкоплатците за помощта и гаранциите за €4,6 трлн., отпуснати на финансовия сектор в последните три години. Рисковите инвестиции в нови европейски бизнес проекти паднаха до €3 млрд. през 2010 г.
ЕК казва, че развитието на модерна инфраструктура може да погълне до €1,5-2 трлн. за европейските транспортни мрежи, енергийния сектор, информационните и комуникационните технологии. По-голямата част (около €32 млрд.) ще отидат за транспортна инфраструктура, като по €9 млрд. са определени за енергийни проекти (включително интелигентни мрежи за електроснабдяване), широколентов интернет и дигитални обществени услуги.
Високоскоростният броудбенд ще получи €7 млрд. между 2014 г. и 2020 г. - достатъчно, така че чрез ливъридж да бъдат привлечени над €50 млрд. в публично и частно инвестиране чрез смъкване на риска около проектите според еврокомисар Нели Крус. Тя казва, че парите ще са под формата на акции, облигации и гаранции, осигурени от ЕС и ЕИБ. Те ще бъдат предложени не само от телекомите, но и от водните и електроснабдителните дружества, кооперации и строителни фирми.
Целта е да бъдат насърчени инвестициите в не толкова апетитни броудбенд проекти, като тези в провинциални райони. ЕС изчислява, че са нужни €270 млрд. за целта за 2020 г. - броудбенд с 30Mbps за всички европейци и 100Mbps за половината от тях. Изграждането на високоскоростна броудбенд мрежа само в Германия ще разкрие 1 млн. работни места до 2020 г., а френските планове за фиброоптична мрежа могат да създават 360 хил. места годишно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване