10/19/11 18:48
(http://www.klassa.bg/)

4% от поляците са против добива на шистов газ

Едва 4% от поляците в районите на предоставените разрешения за проучване на шистов газ са против тази дейност, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Оттам цитират данни от последното изследване на обществените нагласи в Полша, където активно се разработват потенциални находища за неконвенционален природен газ. С огромно мнозинство хората приемат шистовия газ като реална възможност за диверсификация на енергийните източници, а местните органи на управление подкрепят проучвателните дейности, посочват от МИЕТ.
За да се запознаят с полския опит при проучване и разработване на потенциални находища от шистов газ, на посещение в Полша са били областните управители на Варна и на Добрич, представители на областната администрация в Разград, учени, експерти от МОСВ, МИЕТ и МВнР. Министерството на околната среда на Полша е предоставило над 100 действащи разрешения за търсене и проучване на шистов газ. През 2011 г. са прокарани 10 вертикални проучвателни сондажа, един от които е с инсталирана хоризонтална част. Предварителните резултати от притока на природен газ са много обнадеждаващи, отчитат полските експерти. През 2012 г. се предвижда да бъдат направени над 100 вертикални сондажа, страната планира след три до четири години да премине към промишлен добив на газ от шистови скали, посочват от МИЕТ. Геолого-проучвателните работи не са довели до отрицателно въздействие върху околната среда, е станало ясно при срещите на нашите експерти в Полша.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване