10/19/11 19:11
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел одобри 5 трасета за TEN-T мрежата

Европейската комисия одобри окончателно разширяването на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), с което част от нея стават още 5 трасета, съобщи транспортният министър Ивайло Московски по повод новата транспортна политика на Европейския съюз. Това са част от магистрала „Хемус“ и скоростните пътища Русе – Шумен, Варна – Дуранкулак, Пловдив - Асеновград – Рудозем и „Рила“ - от Дупница през Самоков за Ихтиман. Част от новата транспортна политика на ЕС е и строителството на 10 интермодални терминала в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Лом, Горна Оряховица, Видин, Драгоман и Свиленград. Осен това има планове за изграждането на още едно речно пристанище при Силистра. Предвижда се проектите да бъдат финансирани през следващия програмен период на Оперативна програма „Транспорт“ 2014-2020 година. Московски заяви, че са водени разговори след 2020 г. да бъде приоритизирано железопътното трасе София - Горна Оряховица - Русе - Букурещ и сухопътната отсечка София - Велико Търново- Русе - Букурещ.
„За изпълнението на проектите за периода от 2014 до 2020 г. са необходими около 4 млрд. евро от европейските фондове“, каза строителният министър Лиляна Павлова след събитието. По думите й приоритет на министерството е подготовката на проектите, за да бъде защитен максимален размер финансиране. Павлова коментира, че разширената TEN–T мрежа и разширените коридори, които дават възможност още скоростни пътища да получат финансиране, ще доведат до по-добра свързаност на България и трансгранично сътрудничество с Румъния и заобикалящите ни страни. Ще се борим в максимална степен да получим финансиране и за развитието на магистрала „Черно море”, на София – Калотина и на другите скоростни пътища, заяви още Павлова. Нужни са добре разработени проекти за довършването на магистрала „Струма” в лот 3, който остава за следващия програмен период. Магистрала „Хемус” ще се изпълнява като магистрален път – от София до Велико Търново, а от Велико Търново до Варна ще бъде скоростен четирилентов път.
До края на годината трябва да бъде готов законът за публично-частно партньорство, който ще стимулира бизнеса да участва в изпълнението на проектите, съобщи Московски. Той добави, че за да бъдат привлечени фирмите, се подготвят концесии на летища и пристанища, както и предложения за железопътните гари. Министерството на транспорта прави проекти, при които там, където има интерес за туристически атракции, концесионерът да може да използва жп мрежа. Обсъжда се възможността публично-частно партньорство да бъде използвано при строителството на Дунав мост 3 и 4.
Законът за пътища и Законът за движение по пътищата също ще бъдат променени, за да може да се включи терминът „скоростен път“, каза Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. По думите му експертна група работи върху създаването на определението му, които трябва да са готови със становище до следващата сряда. След това ще бъде съгласувано с ресорните ведомства министерството на регионалното развитие, на транспорта и МВР, като срокът е краят на октомври. Лазаров коментира, че критериите, които ще бъдат засегнати при определението на термина, ще са високата скорост, която трябва да бъде постигната, липсата на аварийна лента, но ще има аварийни площадки, ще бъдат уточнени и други технически параметри.



В МРРБ се създава дирекция „ВиК”


Създава се дирекция „ВиК“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), това решиха министрите на заседание вчера. Предвижда се да бъде назначен и четвърти заместник-министър, който да е с ресор ВиК. Министър Павлова обясни, че все още не е окончателно решено кой ще поеме поста. Промените са необходими, защото тежката реформа в сектора не е завършена и ще бъде основен приоритет в работата през следващите години. Планира се да бъдат открити и 10 щатни бройки. Възнаграждението ще бъде финансирано изцяло от техническата помощ на програма „Регионално развитие”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване