10/19/11 16:18
(http://www.klassa.bg/)

Еврото стабилно въпреки испанския рейтинг

Търговската сесия вчера стартира с ново понижение на рейтинга на Испания от страна на кредитната агенция Moody’s, което само в рамките на последната една година е третото сваляне на оценката за състоянието на икономиката на страната. Редукцията беше с две нива, като в същото време агенцията остави перспективите негативни, което означава, че в рамките на следващите месеци са възможни нови понижения.
В основата на решението за сваляне на рейтинга е чувствителността на страната към случващото се на финансовите пазари през последните месеци, като според представители на Moody’s  допълнително задълбочаване на дълговата криза би довело до значително оскъпяване на заемите, които иберийската държава взима от инвеститорите.
Като цяло обаче поредното понижение на оценката за икономиката на Испания беше прието сравнително спокойно от пазарните участници, като по време на сесията еврото дори поскъпна спрямо повечето от основните си конкуренти. От една страна, липсата на разпродажби при единната валута се дължи на факта, че само преди няколко седмици другите две големи кредитни агенции – Fitch и S&P – също намалиха рейтинга на страната, а в по-голяма степен за позитивните настроения на трейдърите повлияха спекулациите, че Германия и Франция са договорили значително увеличаване на средствата по Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Според публикация в един от големите британски вестници размерът на средствата ще бъде увеличен до 2 трилиона евро спрямо сегашните 440 милиарда, което ще създаде по-голям буфер срещу неблагоприятно развитие на кризата със задълженията на някои страни - членки на еврозоната.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване