10/19/11 19:30
(http://www.klassa.bg/)

Запорираха имуществото на "Медийна група България"

Като превантивна стъпка срещу бъдеща търговска дейност с печатницата и сградата на „Медийна група България“, СГС издаде заповед за запориране на имуществото на вестникарската група по иск на Христо Грозев - представляващ виенското дружество „БГ Приват инвест“. Частен съдебен изпълнител и полиция влязоха в редакциите на вестниците "Труд" и "24 часа", за да опишат недвижимото имущество на двете издания в началото на деня вчера.
Христо Грозев уточни, че не се касае за запориране на сметки на медийната група. По думите му, издадената заповед на СГС не трябва обективно да повлияе на работата на самите вестници. Формата, която сега е използвана, е „временно обезпечение срещу бъдещ иск“.
Тя се е наложила с цел да се превантират действия, които биха навредили на инвеститори в дружеството, в полза на трети лица.
Настояването пред СГС за използването на този радикален начин според формата, предвидена от закона – обезпечителна заповед по бъдещ иск, е мотивирана и от факта, че готвейки се за съдебно дело в продължение на месеци, Грозев събира доказателства с цел реверсиране на първоначалната сделка за придобиването на изданията от ВАЦ, според която 83% бяха прехвърлени първоначално на Огнян Донев, а по-късно 43% от тях бяха трансферирани на Любомир Павлов.
„Чакайки и събирайки информация за самото дело, ние попаднахме на документи, които включват нещата като взимане на заем от банка в размер на 5 млн. евро на фирма собственост на сина на бившия зам.-кмет по финансите по времето на кмета Софиянски – Венцислав Николов. Обезпечение на този заем са вестниците на „Медийна група България“. Така синът Стоян Николов става най-големият кредитор на най-големите вестници в България. Това означава, че този кредитор може да настоява за предсрочно връщане на кредита, което би довело до фалит на дружеството или да претендира в замяна активите. Това е достатъчно страшно за всички, заради което ние предприехме стъпките днес“, заяви вчера Христо Грозев.
От австрийското дружество „БГ Приват инвест“ сега настояват нещата да се върнат към първоначалния етап преди възникването на спора.
Към момента от юридическа гледна точка : 17 % са на общата фирма на Грозев и Павлов „БГ Принт медия“, 43% на Любомир Павлов – което го прави мажоритарен собственик, а останалите 40% са притежание на Огнян Донев.
От своя страна Огнян Донев определи пред медиите като „слухове, плод на конкурентна борба“ информациите, че вестниците „24 часа“, „Труд“ и „168 часа“ няма да излизат и ще излизат в друга печатница. „Имаме едно работещо предприятие и то ще продължи да функционира с пълна сила“, каза Донев.
По думите му съдебното решение на СГС ще бъде атакувано пред съдебните институции у нас и в Европа.
Темата за прехвърлените дялове на адвокат Николов в размер на 5 млн. евро - част от споровете между Грозев, Павлов и Донев, не бе коментирана от Огнян Донев с мотива, че е измислена.
Като част от темите в основата на спора на единия полюс стоят и твърденията на Христо Грозев, според които предмет на разследване от националното следствие е въпросът дали Донев е внесъл дължимата си дялова сума, или тя е постъпила от офшорна фирма. Донев контрира: „Сумата, която трябва да внеса според дяловото си участие, е внесена, другото са спекулации“. Огнян Донев е категоричен, че предстои споровете да се решат в съдебната зала.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване