10/19/11 19:25
(http://www.klassa.bg/)

Италия конфискува активи за 245 млн. евро от UniCredit

Италианските власти конфискуваха активи за 245 млн. евро от UniCredit - най-голямата банка в Италия, заради подозрения за укриване на данъци през 2007 и 2008 година, предаде АФП по информация на съдебни източници. Сред обвиняемите е и бившият изпълнителен директор на банката Алесандро Профумо, твърди „Франс 24“. Говорител на UniCredit заяви, че банката е била „много изненадана от тази инициатива" на съдебните власти, тъй като „се е държала съвсем коректно" по случая.
Според съда в Милано най-голямата италианска банка е използвала сложна схема, за да плаща по-ниски данъци в Италия, като е превръщала лихвите от рядко срещани ценни книжа в турски лири, които обичайно се облагат в страната, в дивиденти, които са облекчени от данъци. За да извърши операцията, финансовата институция е използвала за целта италианския клон на английската банка Barclays. Прокуратурата е намерила доказателства за данъчната измама в документите на UniCredit, конфискувани при обиска на банката през 2009 година.
След като беше принуден да подаде оставка миналата година, Профумо не скриваше своето намерение да започне политическа кариера. Сега освен него разследването се води срещу други 16 мениджъри на банката и трима служители на британската Barclays.



ЕК разследва няколко банки за формирането на лихвите


Европейската комисия иззе документи от няколко големи банки по повод на глобално разследване за това, как се определят лихвените проценти, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Разследването в Европа цели да разкрие фактите около определянето на междубанковия лихвен процент, наречен Euribor. По принцип той се формира на база данните от повече от 40 банки и е база за сравнение, използвана за определяне на лихвените проценти на заеми и финансови инструменти за трилиони евро. Действията на европейските власти са част от по-глобално разследване, продължаващо повече от една година, водено от прокурори и регулатори в САЩ, Европа и Япония. Казусът се съсредоточава върху това, дали банките са заговорничили да манипулират и по-широко използвания Libor, който оказва влияние върху разходи за трилиони долари под формата на заеми и деривативи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване