10/19/11 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Кандидатите за ректор на Софийския университет обявиха програмите си

Четиримата професори, които се кандидатираха за ректор на СУ “Св. Климент Охридски“, представиха концепциите си на официалния сайт на Алма матер. Претенции към най-високия пост във висшето училище у нас заявиха настоящият ректор проф. Иван Илчев, експертът по българска литература в университета проф. Валери Стефанов, проф. Петър Славейков от Геолого-географския факултет и председателят на Съвета на деканите в СУ проф. Божидар Ангелов.
Бъдещият ректор на СУ следва, съобразявайки се с ограниченията, да не допуска компромиси с мисията на университета и да се погрижи развитието му като най-стар, най-голям и най-престижен изследователски университет у нас да продължи успешно, смята проф. Иван Илчев. Според него на първо място е необходима много по-интензивна работа с Министерството на образованието и другите държавни институции за изясняване на държавната политика в областта на висшето образование и науката.
В своята мандатна програма проф. Божидар Ангелов декларира, че усилията му ще бъдат насочени към изработването на стратегия за по-нататъшното утвърждаване на СУ “Св. Климент Охридски” като водещо висше училище в България и утвърден университет в Европа и света при осъществяването на главните му цели – подготовка на висококвалифицирани кадри и високо качество на научните изследвания.
Проф. Валери Стефанов подчертава неотложните действия, които е необходимо да се предприемат - нов диалогичен режим с държавата срещу гаранции за провеждане на реални реформи, радикална административна реформа, усъвършенстване на системата за финансово управление.
За проф. Петър Славейков необходимите стъпки за утвърждаване на водещото място на университета в България и превръщането му в съвременен европейски център за образование и наука са подобряване условията за обучение, преподаване, научна дейност и разширяване обхвата на социалните дейности. В концепцията си той подчертава, че ректорът не трябва да е образователен чиновник или директор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване