10/19/11 19:20
(http://www.klassa.bg/)

Киберпрестъпленията у нас с 50% ръст за година

Около 50 на сто е увеличението на киберпрестъпленията в България през тази година, заяви Явор Колев, началник сектор „Главна дирекция за борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), пред „Класа“ по време на Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. Причината е, че активността се пренася все повече в интернет, като съответно нараства и броят на предлаганите услуги през мрежата.
С навлизането на новите технологии и масовото използване на интернет става все по-лесно за хакерите да достигнат до виртуалната личност на потребителите и да им нанесат морални и материални щети, стана ясно на конференцията. Броят и разнообразието на целите и методите се увеличават непрекъснато. Групите са все по-организирани и изобретяват нови начини за атака, а усъвършенстват и технологиите, които използват. Профилът на опасните нарушители вече не е този на хакерите активисти, както е било допреди време. Престъпниците сега атакуват разплащателните системи, като могат да изберат за цел дори мобилните оператори. Те вече застрашават инфраструктурата и националната сигурност, а не само личните данни на отделните хора, категорични са експертите. За да се преследват по-успешно такива набези, е необходимо сътрудничество от страна на потребителите и бизнеса, призоваха от ГДБОП. Международните съвместни действия също са приоритет за успешната борба с киберпрестъпленията. Според експертите е необходимо и законът да позволи използването на компютърни данни за провеждане на разследване, свързано с подобен род злоупотреби. Необходимо е да се оптимизира цялото законодателство, не само наказателноправното, за да се осигури безопасна интернет среда и да се преследват по-ефективно киберпрестъпленията, коментира Колев.
Специалистите алармират, че все повече хора от ИТ сектора се насочват към извършване на различен тип киберизмами. Колосалните печалби примамват много от компютърните специалисти към престъпни деяния, коментира Първан Русинов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
За да се предпазят ползвателите на интернет от киберпрестъпленията, не е достатъчно да имат инсталирана антивирусна програма на компютъра или телефона си. Те трябва да бъдат изключително внимателни и да се информират за най-новите начини на атака от страна на измамниците. Така могат да бъдат предотвратени много посегателства срещу тях.
От друга страна, културата на потребителите се повишава все повече и хората стават по-добре осведомени. От ГДБОП уточниха, че има създаден специализиран сайт, който има сигнализационна и проследителска функция. На него се разглеждат всички нови способи за атака, както и последните престъпления.



Софтуерни компании са изгубили 13,5 млрд. долара от пиратство


Софтуерни компании са загубили 13,5 млрд. долара от пиратство в Европа, съобщи информационната агенция „Блумбърг“. Представител на Асоциацията на производителите на програми за бизнеса, сред които са и популярните разработчици Microsoft, Apple, Siemens и Adobe, е поискал промяната на закона за интелектуалната собственост в Европейския съюз. Според него трябва да се увеличат санкциите за нарушения, защото интелектуалните пирати винаги печелят от ниските глоби. На Стария континент от 2007 г. около 35% от софтуера на персоналните компютри се копира незаконно. Като сравнение – в САЩ делът е около 20% според данните за месец май на BSA и компанията за проучвания IDC.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване