10/19/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Колко ще “подстрижат” гръцкия дълг?

Основни положения от плана за преодоляване на гръцката и европейската дългова криза, но не и за окончателното й решаване, се очаква да представят европейските ръководители на срещата на върха на 23 октомври в Брюксел. В същия момент обаче за първи път международните банки чрез своя представител Чарлз Далара изпращат сигнал, че обсъждат по-голямо “подстригване” на гръцкия дълг над 21 на сто, стига европейските лидери да представят цялостен пакет за излизане от кризата.

В стремежа си да подготви пазарите с оглед на срещата на върха на ЕС, германското правителство обяви, че на 23 октомври ще бъде представена една рамка на плана, но не и окончателно решение на проблема. Това намерение бе оценено като необходимо от Берлин, за да не бъдат създадени прекомерно големи очаквания от инвеститорите за незабавно уреждане на проблема в следващите дни, които биха могли да бъдат опровергани.

Климатът на пазарите остана взривоопасен, след като въпреки международния натиск - особено от страна на САЩ и останалите страни от Г-20, решението на кризата, които всички очакват от европейците, все още не се очертава на хоризонта. Във всеки случай обаче в пълен ход са преговорите между висши европейски ръководители и най-вече между Франция и Германия, които сега се стремят да спечелят ценно време, за да бъде постигнато споразумение по трите най-критични точки от този план, а именно: “подстригването” на гръцкия дълг, рекапитализацията на банките и подпомагането на Европейския фонд за финансова стабилност.

Германското правителство изглежда иска на този етап да представи една основна рамка на общия план, чийто подробности ще станат ясни в следващите дни, може би до решителната среща на Г-20 на 3-4 ноември. До тогава се очаква да продължат преговорите с частните кредитори за участието им в по-голямото “подстригване” на гръцкия дълг, тъй като от срещите на финансовите министри на Г-20 миналата събота може да се направи изводът, че се очертава решение, свеждащо се до доброволното участие на кредиторите в новия спасителен пакет.

Показателна за това е промяната в позицията на шефа на института по международни финанси Чарлз Далара, който представлява банките на преговорите и поиска приемането на цялостен план за преодоляване на кризата в Европа, изтъквайки като условие да бъде обсъдено по-голямо “подстригване” на гръцкия дълг. Само ден преди това Чарлз Далара се противопостави на перспективата за “подстригване” на гръцкия дълг, по-голямо от 21 на сто, както предвижда споразумението, постигнато от лидерите на еврозоната през юли тази година.

Според германски източник Франция и Германия се намират в непрекъснати разговори относно цялостния пакет, който освен “подстригване”, включва и планове за рекапитализация на банките. Във връзка с това германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че окончателният проект за уреждане на дълга няма да бъде представен в неделя и че основните моменти в него ще бъдат разисквани, но те няма да дадат окончателно решение на проблема, което се очаква от всички. Представител на ведомството в Берлин потвърди, че се обсъжда подпомагането на Европейския фонд за финансова стабилност, но не пожела да съобщи подробности.

БТА

Публикувана на 10/19/11 21:10 http://e-vestnik.bg/12929/kolko-shte-podstrizhat-gratskiya-dalg/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване