10/19/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Кралицата в Австралия. Републиката е мираж

Ройтерс

Деца посрещат кралица Елизабет в Канбера, Австралия. Снимка: официален сайт

Когато британската кралица Елизабет пристигне на посещение в Австралия, протоколът изисква към нея да се обръщат като кралица на Австралия - нещо, което ще подразни републиканците, които искат да прекъснат връзките с Великобритания и да имат свой австралийски президент.

Кралската обиколка, вероятно последното посещение на кралицата в Австралия, като се имат предвид нейните 85 години и голямото разстояние до Бъкингамския дворец, отново ще разпали дебата за това дали страната да стане република.

Австралия е конституционна монархия, като британският монарх е държавен глава, чиито функции са с предимно церемониален характер, но има правомощието да одобрява разпускането на парламента, както стана през 1975 г. и тогавашното правителство падна. Но републиканците признават, че и този дебат ще трае ден до пладне и тяхната мечта за австралийска република и президент ще си остане само мечта - и то още много години занапред.

Времето, политиката и апатията действат срещу австралийските републиканци. А републиканците съзнават липсата на желание да се постави отново този въпрос в дневния ред на хората. Проучване за общественото мнение неотдавна разкри, че подкрепата за монархията се е увеличила до 55 процента сред населението, докато подкрепата за република е на най-ниското си ниво от последните 23 години - 34 процента.

“Политиците и от двете страни казват, че вярват в републиката, но никой от тях не е сигурен, че идеята е привлекателна за избирателите, за да постави този въпрос”, казва Майк Кийтинг, председател на Австралийското републиканско движение. “Затова аз лично, а и републиканското движение като цяло, сме обезверени за състоянието на австралийската политика.”

За разлика от републиканците, австралийските монархисти, които провалиха вота за преминаване към република през 1999 г., с радост очакват 16-ата кралска визита в Австралия. “Магията на монархията все още е тук, ние видяхме това на кралската сватба и ще го видим по време на кралското посещение. Кралицата е обичана тук”, казва проф. Дейвид Флинт, ръководител на Австралийци за конституционна монархия (АКМ).

След поражението си през 1999 г. републиканците помислиха, че им се отваря втори шанс с избирането през 2007 г. на лейбъриста Кевин Ръд за министър-председател, който обеща нов плебисцит за установяването на република.

Но Ръд бе свален през 2010 г. след партиен преврат от сегашния премиер лейбърист Джулия Гилърд, която, макар и републиканка, оглавява правителство на малцинството, борещо се за оцеляване, и няма желание да повдигне пораждащия разногласия въпрос за република. Гилърд, подобно на много републиканци, сега твърди, че Австралия няма да стане република, докато кралица Елизабет е жива - толкова много е харесвана тя в Австралия.

Според Кийтинг “важно е въпросът просто да се остави настрана”, докато монархистите твърдят, че никое бъдещо правителство не би посмяло да постави въпроса след кралска смърт или коронация. “Това въобще не е в обществения дневен ред”, каза Флинт. “Републиканците казват, че искат плебисцит. Няма да го получат. ”

Ако проучванията за общественото мнение са верни, на следващите избори през 2013 г. Гилърд ще бъде изместена от лидера на консервативната опозиция Тони Абът - твърд монархист. Ако това се случи, републиканците могат да очакват нов вот най-рано след изборите през 2016 г., и то само при положение, че републиканец е министър-председател. Републиканците изчакват?

Австралийците са се сражавали във всички големи войни заедно с Великобритания, но в страната винаги е имало антибритански настроения.

Работници в златни мини организират неуспешния бунт срещу британските данъци през 1854 г. в Юрика. По време на кралско посещение през 1868 г. принц Алфред, син на кралица Виктория, е прострелян при атентат докато бил на пикник на Бонди бийч.

Преди 20 години малка група австралийци се срещат в Сидни, за да създадат Австралийското републиканско движение. Една дъждовна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване