10/19/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Къде да намерим убежище за парите си

Инвеститорите преживяха ужасни дни напоследък, но и близкото бъдеще изглежда доста лошо.

Горките хора, които имат спестявания. Икономисти и други “капацитети” ги хокат, че не харчат повече, за да стимулират икономиката. Междувременно техните пенсионни планове непрекъснато стават все по-малко щедри, а това ще ги принуди да спестяват повече, а не по-малко, ако искат да се радват на комфортен живот след пенсионирането.

Британците, които се пенсионират сега според схеми за частния сектор, ще получават с 30% по-малко от своите сънародници, които са го направили преди три години. Когато хората със спестявания се опитват да намерят убежище за парите си, те чуват водещите новини всеки ден за спасителни планове, кризи с държавни дългове и възможността за нова рецесия.

Предвид мащаба на рисковете на инвеститорите не се предлагат кой знае какви печалби. В голяма част от развитите страни доходността на парите е 1,5% или по-ниска. Най-ликвидните пазари на държавни облигации (в САЩ, Великобритания, Германия и Япония) предлагат лихви от порядъка на 2,5% или по-малко.

И в двата случая тази постна възвръщаемост се вписва в една умишлена политика: правителствата и централните банки искат компаниите, които могат да създават работни места, да започнат да взимат отново кредити. Дори акциите в САЩ, въпреки печалната история от последното десетилетие, предлагат дивиденти от едва 2,1%. Равнището е исторически свързвано с ниски печалби през идните няколко години. Това наследство е от високите до небето нива на курсовете, достигнати от Уолстрийт в разгара на дот ком балона.

Опасността за хората със спестявания идва не просто от разочароващите печалби, а от унищожителните удари по тяхното състояние. Непосредствено след края на Втората световна война британските държавни облигации са имали доходност, подобна на днешната; онези, които са ги купили, са загубили до 1974 г. три четвърти от парите си в реално изражение. Инвеститорите с голям апетит към риска могат да постигнат още по-лоши резултати. Онези, които са купили японски държавни облигации при пика на техните цени от 1989 година, сега търпят номинална загуба от 80%.

Излъскайте вашето кристално кълбо

Инвеститорите ще се водят в своите решения от догадките си как ще се развие кризата. Най-добрият вариант, на който те могат да се надяват, е, че властите някак си ще съумеят да се справят: ще стабилизират европейската дългова криза, ще поведат отново развитите икономики по пътя на годишен растеж от порядъка на 2-3% и едновременно с това ще измислят реалистични планове за намаляване на държавните дългове в средносрочен план. Ако тези розови перспективи обаче не се превърнат в реалност, а залозите са, че ще се случи именно това, светът ще се изправи пред три възможни сценария.

Един от тях е развитите страни да се опитат да се отърват от своите дългове чрез инфлация, може би чрез още по-големи дози количествено облекчаване. Резкият скок на цените на суровините през 2010 и в началото на 2011 година тласна нагоре инфлацията с годишно натрупване във всички страни от Г-7, както и в Бразилия, Русия и Китай (Индия е изключението в групата БРИК). Инфлацията обикновено внушава на инвеститорите да купуват злато. Високата до небето цена на благородния метал и фактът, че повечето икономисти очакват инфлацията да намалее със забавянето на глобалната икономика, обаче са аргумент против това предположение.

Втора възможност е европейските власти да направят фатална грешка в изчисленията, като позволят на Гърция да изпадне в неплатежоспособност хаотично, без да подкрепят по подходящ начин регионалните банки или без да защитят по-големите икономики като Италия и Испания от съпътстващите странични ефекти. Възможно е резултатът да е много рязко понижение на брутния вътрешен продукт в Европа с последици за останалата част от богатия свят. Този сценарий е аргумент в полза на американските ...

Публикувана на 10/19/11 21:25 http://e-vestnik.bg/12927/kade-da-namerim-ubezhishte-za-parite-si/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване