10/19/11 09:19
(http://radiomilena.com/)

Нова биография отхвърля версията за самоубийството на Ван Гог

 Художникът Винсент Ван Гог вероятно е починал в резултат на нещастен случай, а не се е самоубил, както досега се предполагаше, съобщава сайта „Книжни новини“.
Тази е последната версия за смъртта на великия художник, поддържана от двама американски изкуствоведи – Стивън Найфех и Грегори Уайт Смит, които вече десет години работят над биография на Ван Гог, информира The Independent.
Новата версия за смъртта на художника е подробно изложена в книгата „Ван Гог: Живот”, която бе публикувана във Великобритания на 17 октомври.
В своето изследване историците се опират на досега неизвестни материали, на писма на близките на художника, както и на съхранени писмени спомени на очевидци на случилото се. Съгласно общоприетата теория Ван Гог на 27 юли 1890 г. е излязъл на разходка, като е взел със себе си и материали за рисуване.
Досега се считаше, че по време на разходката художникът се е прострелял в гърдите, а след два дни е починал поради загубата на кръв. Самоубийството на художника се обясняваше с психическо заболяване от което той страдал през последните години от живота си. Според версията на американските изследователи обаче, по Ван Гог са стреляли двама младежи.
В художника първо е стрелял случайно 16 годишен юноша, който тогава прекарвал лятото във вила в градчето. Знаело се, че художникът е пийвал заедно с юношите, но те обичали и да го дразнят. Предполага се, че когато са произведени изстрелите двете момчета са били пияни. Когато малко преди смъртта попитали Ван Гог дали се е самоубил, той отговорил: „Мисля, че да”.
Според изследователите художникът просто е прикрил своя убиец, който би бил осъден. В полза на новата хипотези за края на Ван Гог свидетелствал и фактът, че пистолетът с който е стреляно никога не бил открит, твърдят изследователите. Освен това буди дълбоко съмнение възможността простреляният в гърдите художник да стигне сам до хотела, който бил на поне половин километър от мястото на произшествието. Агенция Кросс

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване