10/19/11 19:05
(http://www.klassa.bg/)

Очертава се балотаж Плевнелиев-Калфин

Седмица преди изборите допитванията показват, че победителят в президентската надпревара ще бъде излъчен на втори тур, показва проучване на НЦИОМ. Няма промени в подреждането на водещите двойки. За кандидатите на ГЕРБ Плевнелиев и Попова казват, че ще гласуват 30% от интервюираните. Левите Калфин и Данаилов привличат 21% от избирателите, а Меглена Кунева и Любомир Христов – 8%. Спрямо началото на кампанията Плевнелиев губи 2% подкрепа, а Калфин прибавя 3%. Ако днес се провеждаше балотаж между кандидатите на ГЕРБ и на БСП, то за Плевнелиев биха гласували 45%, а за Калфин – 29%. Кандидатите на ГЕРБ биха могли да разчитат на гласове от симпатизантите на Синята коалиция и на „Атака“, а Калфин би привлякъл гласове от ДПС, прогнозират от НЦИОМ.



12% готови да продадат гласа си


Около 12% от българите биха продали гласа си, показва изследване на Асоциация "Прозрачност без граници". От тези, които не биха продали гласа си, 6,8% казват, че няма да го направят, защото парите, които се раздават, са малко – т.е. те са потенциални продавачи, коментира политологът Катя Христова. При ниска избирателна активност тези 12-19% може да променят насоката и изборния резултат, допълни Диана Ковачева, изпълнителен директор на асоциацията. През последните пет години делът на склонните да търгуват с гласовете си остава един и същ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване