10/19/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Пиянството - непосилната мисия на Владимир Путин

Путин се черпи с Медведев и шефа на ФСС Бортников. Снимка: бесттудей

Решението Владимир Путин да се завърне на президентския пост след 12 вече години, прекарани във властта, получи силен отзвук в страната и в чужбина. Дмитрий Медведев действа като най-активен защитник на това решение и посочва като мотив по-високия рейтинг на сегашния премиер. Не буди съмнения, че ако никому не падне тухла на главата, в началото на май Владимир Путин ще встъпи в длъжност като президент за нови шест години.

Основният въпрос е с каква цел. Мотивите на действащия елит са разбираеми: нагодили са се, от добро добро не щат да търсят. За какво му е обаче на самия Путин да бъде главният отговорник за всичко в страната? Дори ако в икономиката всичко тръгне нормално, няма как да пренебрегнем фактора психологическа умора сред населението, сред избирателите.

На хората им писва от едни и същи вождове, дори обективно да постигат успехи. Просто защото времената са такива, че всичко в нашето всекидневие бързо се мени: идват нови модели телевизори, коли, мобилни телефони, Интернет. Вече ни дразни и компютърът, ако зарежда много бавно.

Естествено зарежда близо десеторно по-бързо отпреди 10 години, но по-бавно, отколкото би могъл днес. Парадокс. Трудно обясним с думи. Но на всички всичко им е ясно. Хората искат промени, прогрес, нови лица и нови герои. Не е сигурно впрочем, че през следващите шест години биха възприемали Дмитрий Медведев като нещо ново. Все пак го виждат твърде отдавна на върха на властта. Свикнали са и с него…

Какъв е прочее смисълът на това завръщане? Каква е свръхзадачата на героя? - нали така ни учеше да питаме великият Станиславски. Можем ли да разкрием свръхзадачата на Путин, ако останем в плен на рейтингите? Нищо че бързо се менят.

Смисълът Путин да се завърне в президентското кресло би трябвало да е в неговата мисия. Каква е мисията на Путин? Да увеличи километрите пътища с твърдо покритие? Да изгради още някой и друг поток освен “Северния” и “Южния”? Да направи Русия домакин и на лятна Олимпиада, че и на световно по ръгби?

Тези цифри не носят ново качество. Според нас, мисията на Путин трябва да е свързана с решаването на някой фундаментален, качествен проблем за Русия. Проблем от исторически мащаб, глобално предизвикателство. Такъв проблем безспорно е проблемът с пиянството и алкохолизма на руския народ.

Консумацията на алкохол в Русия е близо 18 литра чист спирт годишно (по изчисления на експерти от Световната здравна организация, потребление от 8 литра етанол на човек годишно означава, че нацията гасне).

Според експертни данни, алкохолните проблеми на Русия са причина за преждевременната, предотвратима смърт на близо 750 хиляди души всяка година (колкото е населението на Псковска област). Това представлява близо 30 на сто от цялата смъртност сред мъжете и 15 процента от женската смъртност в Русия.

Страната ни се нарежда на едно от първите места в света по брой на разводите, а сред основните причини за тях е алкохолизмът: 39 на сто от мъжете и 50 процента от жените смятат, че злоупотребата с алкохол може да разруши техния брак.

Русия е на първа позиция в света по брой на изоставените деца и на децата, останали без родителски грижи. Най-разпространената причина за изоставяне на децата и за отнемане на родителски права е алкохолизмът.

През последните години Русия стабилно заема второ място по самоубийства сред повече от 200 държави (около 30 случая на 100 хиляди души). Близо половината самоубийци загиват в нетрезво състояние.

По данни на вътрешното министерство, в състояние на алкохолно опиянение се извършват към 80 на сто от убийствата, а половината убити също са били пияни в момента на престъплението срещу тях. Смъртността вследствие на убийства в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване