10/19/11 18:46
(http://www.klassa.bg/)

Потреблението на найлонови торбички намаля с близо 70%

Между 50 и 70 на сто е намаляло потреблението на найлоновите торбички тип „потник“ с дебелина под 15 микрона след въвеждане от октомври на продуктовата екотакса от 15 ст. за брой. Това съобщиха от асоциацията на производителите на торбички у нас - Българска асоциация "Полимери" /БАП/. С въвеждането на таксата тези торбички се оскъпяват с минимум 16 стотинки. Целта на екоминистерството бе да се ограничи потреблението на тънките найлонови торбички, които масово хвърчат по улиците и замърсяват околната среда. Едва след няколко месеца ще стане ясно доколко ефективна е мярката за поетапното увеличаване на таксата и от поскъпването на торбичките, твърдят от екоминистерството. От началото на следващата година екотаксата ще се увеличи на 35 ст. за брой. Фирмите са се насочили към производството на два пъти по-плътни полиетиленови торбички, тъй като те не се облагат с екотакса и струват 2,5-3 стотинки, обясни Антоанета Перникова, изпълнителен директор на асоциацията.
От друга страна, с около 15-20% се е увеличило производството на найлонови торбички без дръжки. Това показва и проверка на „Класа“ сред големите търговски вериги. Сега там масово се продават найлонови торбички без дръжки със същата големина, както бяха пликчетата тип „потник“. На касата потребителите предпочитат да си вземат фирмените торбички вместо малките, които са по-скъпи. В някои магазини фирмените по-големи торбички са дори безплатни. Цената определено отказва хората да плащат за най-малките пликчета, с които се купуваха например зеленчуци и продукти от топлите витрини.
Производителите се притесняват, че наредбата ще удари най-тежко фирмите, които работят "на светло". Необходим е по-строг контрол върху нерегламентирания внос на тънки торбички и върху цената, на която те се продават в магазините, смятат от асоциацията.
Проверките се правят от регионалните инспекции по околна среда и води. БАП вече е получила сигнали за измамници, които се представят за проверяващи в Сандански, Кърджали, София, Нова Загора. През 2014 г. предстои таксата да достигне 55 стотинки за брой. Екоминистерството обмисля да бъдат обхванати и по-дебелите торбички. Вместо да се въвеждат високи такси, торбичките могат да се събират и да се рециклират до 27 пъти с влагането на до 10% свеж полиетилен, смятат производители.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване