10/19/11 11:20
(http://www.klassa.bg/)

Приключения квадрат-куб

Чехия има много заслужени основания за слава, но по отношение на изкуството една от най-сериозните и любопитни зявки е уникалната история на чешкия архитектурен кубизъм, наскоро отпразнувана с едноименна изложба и книга.

Изложбата представя серии от черно-бели фотографии, свидетелство за появата и развитието на чешкия архитектурен кубизъм. Кураторът Зденек Люкеш, уважаван чешки архитектурен историк,подбира такива от различни чешки градове и ги подрежда паралелно и в монография, която придружава изложбата в София. Изложбата се оранизира в рамките на фестивала Sofia Architecture Week.

Човекът зад изложбата Зденек Лукеш е високо ценен критик и уважаван чешки архитектурен историк. Той кани младия архитектурен фотограф Естер Хавлова да снима в черно-бяло подбрани сгради в различни чешки градове. Г-н Лукеш, дълбок познавач на този уникален период на архитектурен кубизъм, обяснява как парижкото движение вдъхновява по необичаен начин чешките архитекти само три или четири години след като през 1907 Пикасо завършва Госпожиците от Авиньон, работа, считана за първата кубистична картина. Влиянието на кубизма по чешките земи е краткотрайно, но с дълбоки и характерни черти.



Чешкият архитектурен кубизъм има само кратък епизод в историята на архитектурата, но затова пък уникален в световен мащаб. Изложбата подготвена от пражката галерия „Ярослав Фрагнер”, описва само 15 запазили се кубистични сгради, които вече трета година привличат вниманието на експерти от цял свят. След експонирането й в различни световни метрополии, изложбата ще може да бъде видяна и от софийската публика.

Изложбата се съсредоточава върху най-важния период 1911-1914 г. и представите на изтъкнати личности от кубизма, както и техни работи: Павел Янак, Йозеф Гочар, Властислав Хофман, Йозеф Хохола и Емил Краличек. От 33-те панела посетителите ще се запознаят също с кубистичния дизайн, нереализирани проекти и по-нататъшното развитие след 1918 година. Автор на черно-белите снимки е изтъкната фотографка Естер Хавлова, а експозицията и текстът са подготвени от Зденек Лукеш и Дан Мерта.



Кубизмът е един от най-вълнуващите и предизвикателни стилове на изкуството през 20 век. Въпреки, че основната заслуга за зараждането му има Пикасо, той бързо придобива влияние на художествено течение в лицето на такива творци като Жорж Брак, Хуан Гри, Робер Делоне и др. Кубизмът много бързо се разпространява и в други страни и форми на изкуството - в това число Чехия и Моравия. Освен в изобразителното изкуство, намира място в архитектурата и дизайна, най-вече благодарение на Павел Янак, който полага теоретичните основи на т. нар. архитектурен кубизъм. В периода 1911-1914 г., а по-късно малко след края на Първата световна война, той и други архитекти проектират в този куриозен стил няколко различни сгради, но и интериори, мебели и творби на приложното изкуство.

Архитектурният кубизъм, обаче – въпреки желанието на своите създатели – не успява да се наложи нито в Чехия, нито в чужбина. Един от главните проблеми е фактът, че въпреки теориите кубистите успяват, с малки изключения, да създадат кубистичната опаковка на сградата, докато интериорът е решен в традиционен стил.



Кубизмът е критикуван както от представители на рационалната модерна архитектура, така и от консервативното течение. В резултат на това, той става само краткотрайно сляпо отклонение, което бива бързо забравено.

В известен смисъл върху него се обосновават немските експресионисти на 20 век, но за преоткриване можем да говорим едва през 60-те години на миналия век. Появяват се първите професионални текстове, занимаващи се с феномена на архитектурния кубизъм, по-късно излизат книги, правят се изложби. Днес този стил е много популярен и няколко от останалите в Чехия кубистични сгради привличат почитатели на архитектурата и изкуството от цял свят. Въпреки това, все още има непознати обекти, което е видно от факта, че една от ключовите творби е открита едва преди четири години. Тази експозиция се стреми да припомни важни сгради в това число такива, които вече не съществуват, да разкаже за най-забележителните личности от краткия, но много интересен етап от модерната архитектура. Съсредоточава се върху най- важните периоди – от първите проекти до началото на Първата световната война, т.е. 1911 -1914 година.


Откриването на изложбата е на 19 октомври от 17:30 часа в Чешки културен център и може да бъде видяна до 11 ноември 2011.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване