10/19/11 18:58
(http://www.klassa.bg/)

Разликата между първите трима кандидат-президенти намалява

Разликата в подкрепата към тримата най-силни кандидат- президенти - Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева, намалява. Това обяви вчера директорът на социологическа агенция „Медиана“ Кольо Колев. Според него тримата основни претенденти в последната седмица регистрират повишение на подкрепата, но с различна сила. При Меглена Кунева тя е 3% в рамките на месец. При Ивайло Калфин е 1,3%, докато при Росен Плевнелиев нарастването е незначително. Колев обясни, че това води до снижаване на дистанцията между тримата основни кандидати в рамките на 6%. Според него е изключително трудно да се прогнозират резултатите от изборите, защото огромна част от хората са обявили, че може да променят мнението си в последния момент.
„Вотът ще се определи от около 38% от избирателите, при които е вероятно да има промяна в електоралната нагласа“, заяви социологът. Освен това той подчерта, че за първи път около 52% от хората отказват да участват в социологическите анкети, което прави проучванията много несигурни.
Категорични в подкрепата си за някой от кандидатите са едва 62,2% от анкетираните. Колев обясни, че картината на твърдите ядра и меките избиратели е различна при отделните кандидат-президенти. Росен Плевнелиев има 23,1% твърди избиратели, но 6,7 от подкрепящите го изпитват колебание. Ивайло Калфин има 18 процента твърди избиратели и 5,2% колебаещи се. А при Меглена Кунева съотношението е 9,2% към 7,9%. Прогнозните резултати на социологическа агенция "Медиана" определят 36% от бюлетините в урните да са за подкрепа на Плевнелиев. Очакваните резултати за Ивайло Калфин и Меглена Кунева са съответно 30 и 20%. Волен Сидеров и Румен Христо взимат по 5 процента, а Атанас Семов, Алексей Петров и Красимир Каракачанов по един процент. 17% от гражданите казват, че няма да гласуват на тези избори.
„Една четвърт от избирателите се страхуват, че свободната политическа изява на изборите може да има негативни последици за тях“, каза още Колев. Според него такъв страх у избирателите не е имало от 1991 г. , когато симпатизантите на БСП са се страхували да покажат левите си убеждения.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване