10/19/11 14:55
(http://radiomilena.com/)

Симеон Дянков: Несебър ще има модерен център и ново рибарско пристанище

 „Има достатъчно средства за изграждането на ново рибарско пристанище заедно с рибна борса, но досега не е имало никаква инициатива от местното управление”. Това заяви министър Симеон Дянков по време на посещението си в Стария Несебър. Той пристигна в старинния град в сряда след разразилата се преди дни буря, за да се запознае на място със ситуацията и нанесените щети. Заедно с кандидата за кмет на община Несебър Атанас Терзиев  вицепремиерът обсъди възможностите за реализация на два мащабни проекта.
„Още от лятото провеждаме срещи и водим разговори с г-н Терзиев относно проекта за рибарско пристанище. Той съществува от близо 8 години, заложено е при съществуващото в момента Северно пристанище да се изгради Г-образен кей. На лице са и средства, отпуснати по оперативна програма „Малки рибарски пристанища и борси” за периода 2007-2013 г. в размер на 16 млн. евро. Досега обаче тези пари не са използвани, стоят си, защото не е имало инициатива от местното управление, за да се разработи докрай проектът и да се пусне за одобрение”, коментира вицепремиерът по време на срещата си с местните рибари в Стария Несебър.
Думите му бяха потвърдени и от Атанас Терзиев, който се ангажира да доведе реализацията на този приоритетен за местното население и развитието на община Несебър проект.
„Ние ще направим нещо повече от обещания – поемам ясен и конкретен ангажимент по този въпрос. Бъдещето рибарско пристанище с рибна борса ще отговаря на всички изисквания на Европейския съюз и ще бъде изградено до края на 2013 г. Така ще се разреши проблемът на всички рибари в Несебър, тук имаме най-голямата рибарска флотилия от цялото Черноморие”, сподели Терзиев.
След като изслушаха пробемите на рибарите от Стария град, Симеон Дянков заедно с Атанас Терзиев, областният кординатор на ГЕРБ Димитър Бойчев и зам.-областният управител Златко Димитров се срещнаха с жителите на Новия град. В препълнената зала на х-л „Мариета палас” вицепремиерът обяви, че ще съдейства за реализацията на идейния проект за изграждане на централна градска част в Несебър и облагородяване на Северната алея.
„Проектът, който Атанас Терзиев представи ще промени визията на Несебър и ще му даде, всичко, което до този момент му е липсвало. Министерството на финансите е готово да съфинансира тази мащабна инициатива, като по този начин ще се развие и културно-историческия туризъм във вашия град. Според мен Несебър е най-богатият град по нашето Черноморие от културна гледна точка. Туристите обаче искат освен църкви и забележителности, да видят и други неща по време на своята почивка. Необходимо е точно такава зона за отдих, разходки, игри и забавления за децата – всичко това е заложено във въпросния проект, благодарение на който Несебър ще има и централна градска част. Ще мислим и в посока увеличаване на плажната ивица. Тук няма достатъчно плажове, може да се изградят буни”, коментира вицепремиерът, който заедно с присъстващите аплодира мултимедийното представяне на проекта.
Междувременно по време на посещението на министър Дянков в Несебър стана ясно, че община Несебър е обект на проверка от страна на  Държавна финансова инспекция.
„Кметовете на общините явно си мислят, че могат да действат, без да бъдат наказвани. В община Несебър в момента тече проверка от Финансова инспекция след сигнал на Сметната палата. След проверка от нейна страна се оказа, че има съществени нарушения и големи проблеми с обществените поръчки. Финансовият инспекторат  се зае със случая  и съм убеден, че след месец проверяващите тук, ще намерят много сериозни нарушения. За мен това е ясно доказателство за някакви далавери. Кметът ще отнесе наказание, но лошото е, че следващото ръководство ще трябва да плаща за глупостите на предишното”.
Подобна проверка е била извършена и в община Поморие, където също са били установени съществени закононарушения по отношения на обществените поръчки.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване