10/19/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Странната кариера на Юлия Тимошенко

в. Файненшъл таймс

Юлия Тимошенко на предизборния си плакат

Това е един невероятен живот. Тя прави милиарди за една нощ в една сурова индустрия. Загубва повечето от тях и се впуска в политиката. Отново изпада в немилост, но след това повежда демократична революция. Става влиятелен премиер и мечтае за най-висшия пост.

Загубва изборите за президент и започва да изчезва от сцената. Но почти победеният й политически съперник не забравя или не може да прости минали обиди. Един от съдиите му я хвърля в затвора за седем години по прозрачни политически обвинения. Сега тя е мъченик.

Това е пътуването на Юлия Тимошенко. До момента. Дори онези, които не могат да посочат Украйна на картата - за справка, тя се намира между Русия и Полша и е с размера на Франция - може да познаят русата й сплетена коса и деликатната й усмивка.

Крехката външност, разбира се, крие стоманена решителност. Може да изглежда малко вероятно, че такава пленителна публична фигура се е появила от сив постсъветски индустриален район (нещо като Небраска и Детройт взети заедно). Въпреки това тя не можеше да дойде от друго място.

Г-жа Тимошенко е Протей в рокля. Не говорим за обичайните опортюнистични политически непостоянства или за слабата партийна лоялност, макар че и това го има. През последните 15 години тя заемаше крайно противоречиви роли. Славянската Жана д`Арк е поредната и, обзалагам се, не последната й роля.
Сменящите й се идентичности подхождат на място като Украйна. Страната също продължава да е в преход, все още несигурна какво е и в какво ще се превърне двайсет години след независимостта й. Името й се появи за първи път през 1996 г., когато наскоро основана корпорация - Единни енергийни системи на Украйна - неочаквано установи контрол върху една десета или една пета - можем само да гадаем - от икономиката.

Онзи юли си уговорих среща с шефа на ЕЕСУ, носещ името Тимошенко, за когото се знаеше много малко. В хотел в центъра на Киев мъже с автомати охраняваха апартамента й. Очаквах да срещна обичайния постсъветски магнат - лъскав или аскет и очевидно мъж. Но видях млада жена, само на 35 години, с дълга, къдрава тъмноруса коса и обикновени маниери и дрехи.

Това бе първото й интервю с репортер. Тя говори гладко на руски език, единственият й силен език тогава, и описа бегло миналото си. Започнала като икономист във фабрика, която произвеждала ракети СС-18 и междуконтинентални балистични ракети в родния й град Днепропетровск. В дните на късната перестройка тя се захванала с бизнес на пиратски видеофилми заедно със свекъра си, а след това с транспорт на бензин.

Тимошенко се изчерви, когато я попитах за връзката й с тогавашния премиер Павло Лазаренко, също от Днепропетровск. Участието в политиката беше и все още е ключът към успешния бизнес в Русия и Украйна. По-рано онази година новият премиер възнагради компанията й с изключителна концесия за доставка на природен газ за твърде енергоемките фабрики в Украйна. Монополната власт се оказа доходоносна: ЕЕСУ регистрира приходи от 11 млрд. долара само през 1996 г., върху които плати, както стана ясно по-късно, данъци в размер само на 11 000 долара.

Между февруари 1996 г. и септември 1997 г. ЕЕСУ внесе чрез посредник най-малко 120 млн. долара в сметките на Лазаренко в Швейцария и Антигуа, според американско разследване на пране на пари, измами по електронен път и други предполагаеми нарушения, извършени от него. “Целият ни бизнес има за цел да направи Украйна по-силна”, каза Тимошенко онова лято. Лазаренко потърси убежище в САЩ, но съдебно жури в Сан Франциско го осъди през 2004 година. Той трябва да бъде освободен от затвор в Калифорния догодина. И двамата ...

Публикувана на 10/19/11 21:30 http://e-vestnik.bg/12923/strannata-kariera-na-yuliya-timoshenko/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване