10/19/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Турската армия нахлу в Северен Ирак

Турски войски навлязоха в Северен Ирак, след като най-малко 24 турски войници бяха убити, а 18 бяха ранени при нападения на кюрдски сепаратисти срещу полицейски и военни пунктове в Чукурджа в Югоизточна Турция в сряда сутринта, съобщи АП.
Броят на жертвите и ранените беше уточнен от премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, след като по-рано вътрешното министерство обяви, че са били убити 26 войници, а 22 са били ранени. Нападенията в населената предимно с кюрди провинция Хакяри са най-кървавите за турските сили за сигурност от 1992 г. насам. Смята се, че между 100 и 200 бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) са участвали в атаките.
Сухопътни части, бомбардировачи и бойни хеликоптери участваха в акцията срещу базите на ПКК в Ирак, при която са били убити най-малко 15 бунтовници, съобщи Ройтерс.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция е започнала широкомащабни операции „в рамките на международното законодателство“. Ердоган отмени визитата си в Казахстан след кюрдските нападения, а главнокомандващият армията и министрите на вътрешните работи и на отбраната пристигнаха на границата с Ирак, за да наблюдават офанзивата срещу бунтовниците. Телевизия НТВ съобщи, че турските войски са навлезли на 4 км във вътрешността на Ирак и хеликоптери, транспортиращи командоси, са пресекли границата. Засега обаче акцията изглежда ограничена, коментира АП. Последната мащабна наземна офанзива срещу Ирак беше в началото на 2008 г.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и американският посланик в Анкара Франсис Ричардоне осъдиха насилието в кюрдския регион. Ердоган от своя страна каза, че очаква активно сътрудничество от международната общност в справянето с ПКК.
Бунтовниците се стремят към по-голяма автономия в югоизточната част на Турция, доминирана от кюрдите, които са около 20% от 74-милионното население на страната. Десетки хиляди са загинали в конфликта от 1984 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване