10/20/11 16:23
(http://e-vestnik.bg/)

Кадафи е убит - краят на диктатора

Сваленият либийски лидер Муамар Кадафи е убит и тялото му е откарано в град Мисрата, твърди говорителят на Преходния национален съвет на Либия Абдула Берасали. „Кадафи е мъртъв, абсолютно мъртъв. Той е прострелян в двата крака и в главата”, заяви Берасали.

Според него бившият либийски лидер е бил прострелян при опит да избяга от град Сирт. Информацията за това как точно е загинал Муамар Кадафи е противоречива. Според полевия командир Абделбасет Харун Кадафи е убит при въздушен удар на НАТО. Други източници съобщават, че Кадафи е бил застрелян от снайперист.

Арабската телевизия „Ал Джазира” излъчи кадри, които според медията показват как тялото на убития полковник Муамар Кадафи бива влачено по земята. На видеото се вижда полуголото тяло на бившия либийски диктатор. Ризата му е свалена, лицето му е окървавено, и отстрани на главата му има рана от куршум. До главата на Кадафи стърчат краката на униформен боец на преходното правителство.

Телевизия Ал Арабия съобщи, че тялото на Кадафи е било докарано в Мисрата и тя е получила разрешение да снима трупа. Абдел Маджид от ПНС съобщи по-рано днес, че Кадафи е бил ранен и в двата крака и пленен призори, докато се опитвал да избяга от родния си град с конвой, който бил атакуван от самолети на НАТО. “Той е бил улучен и в главата”, уточни по-късно представителят на ПНС. Той отбеляза, че групата, с която се е движел Кадафи, била подложена на ожесточен обстрел. Според британската телевизия Скай нюз, която се позова на източници от ПНС, Кадафи е починал от раните си на път за болницата в град Мисрата.

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е починал от огнестрелни рани твърди лекар, работещ в болницата в Мисрата, където е било закарано тялото на Кадафи, предаде телевизия „Ал Джазира”. Според лекаря полковникът е бил прострелян в главата и в стомаха. Тялото на Кадафи в момента е в морга в Мисрата, на около 200 км източно от Триполи.
Мутасим Кадафи, един от синовете на Кадафи, е бил открит мъртъв в Сирт, съобщи за Франс прес Мохамед Лейт, командир на силите на новия режим в Сирт. “Открихме го мъртъв. Сложихме тялото му и това на министъра на отбраната от бившия режим Абу Бакр Юнис Джабер в линейка, която да ги откара до Мисрата”, заяви Лейт. Смята се, че синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам все още е на свобода в либийската пустиня, заяви член на ПНС, след като стана ясно, че Кадафи е заловен и убит.

Сейф ал Ислам, който е издирван от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството, последно се е намирал в района на Бани Уалид и се смята, че е в пустинята около града, заяви за телевизия “Ал Джазира” Абделмаджид Сейф ал Наср. “Но той ще бъде заловен скоро”, допълни Сейф ал Наср.

Смъртта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи „бележи края на епоха на деспотизъм”, заяви председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Новините, че Кадафи е загинал в акция в Сирт означават още и край на „репресиите, които либийския народ е понасял твърде дълго”, заяви Ван Ромпой в съвместно изявление с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Двамата европейски лидери коментираха, че сега преходните либийски власти трябва да “започнат помирителен процес на широка основа, който да достигне до всички либийци и да позволи демократичен, мирен и прозрачен преход в страната”.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че не може да потвърди или отхвърли информацията за смъртта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, но ако това е вярно, то тя би въздъхнала с облекчение, защото още едно препятствие е преодоляно. Междувременно заместник-председателят на Преходния национален съвет на Либия ...

Публикувана на 10/20/11 16:23 http://e-vestnik.bg/12941/kadafi-e-ubit-krayat-na-diktatora/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване