10/21/11 06:16
(http://e-vestnik.bg/)

В Швейцария спорят предизборно и за богатите пришълци

Франс прес

Плакат на Швейцарска народна партия срещу “масовата имиграция”

Имиграцията от Африка или Източна Европа бе широко дискутирана по време на кампанията за парламентарните избори в Швейцария в неделя, 23 октомври, но за първи път и богатите пришълци станаха обект на политическата полемика.

С неописуемо красивия си изглед към езерото Леман и Алпите, Басен стана едно от любимите кътчета в Конфедерацията, където се настаняват служителите на мултинационалните компании. Твърде високите им заплати така вдигат цените на пазара за недвижими имоти, че все повече местни жители се оплакват от присъствието им.

Басен не е изключение. Навсякъде в Швейцария се разгаря ожесточен спор, тъй като чужденците в страната - 1,751 млн. души в края на август 2011 г., представляват вече 22,3 на сто от общо 7,9 милиона жители на Конфедерацията. За двайсет години броят на чужденците в Швейцария се е удвоил.

Макар повечето партии в един глас да твърдят, че чуждестранната работна сила е жизнено важна за националната икономика, сегашното икономическо забавяне, дължащо се на кризата в еврозоната, засили антиимиграционната реторика.

Най-голямата политическа партия - дясната популистка Швейцарска народна партия (на немски - Schweizerische Volkspartei, SVP), на френски известна с името Демократичен съюз на центъра (Union democratique du centre, UDC), която цели да достигне 30 процента от гласовете на предстоящите федерални избори, постави имиграционата тема в центъра на своята кампания, като призова “да бъде спряна масовата имиграция”.

Даваме си сметка, че има много структурни проблеми, които изглеждат породени от зле регулираната имиграция,лошо, заяви за АФП Фабрис Москени, местен лидер на Швейцарската народна партия в кантона Во.

Но и богатите чужденци са мишена на критиките на партията. Имиграцията в някои части на страната вдига наемите до небето и задръства цялата инфраструктура. Трябва да си поставим въпросите: Колко хора може още да приемем, какви са възможностите ни да ги приемем в страната, каза той.

Според него Швейцария би трябвало да привилегирова пристигането на имигранти, решили да се установят задълго, за разлика от богатите чужденци, които работят за мултинационални компании и получават от тях помощ за жилище.

Не че сме против чужденците, просто икономическата система прави така, че е на път да се наруши балансът на обичайната ни социална тъкан, смята Дидие Лори - кмет на Басен, където съжителстват 29 националности.

Лори съжалява, че повечето политици не говорят достатъчно за наплива от хиляди богати чужденци и се съсредоточават върху най-бедните, дошли от Африка и други региони на развиващия се свят, които се препитават с нискоквалифициран труд. Недоволен е също, че другите политически сили са допуснали Народната партия да обсеби темата за имиграцията благодарение на ефикасния маркетинг.

Както е станало в Риен в околностите на Базел, където антиимиграционен афиш на партията се мъдри на стена на по-малко от 20 метра от границата с Германия. Тук, както и в други гранични градове, дебатът за имиграцията е твърде щекотлива тема. За голямо съжаление на чуждестранните общности.

Естествено разбирам опасенията на някой швейцарец, който има чувството, че тук вече има само чужденци, но това не бива да е провокативно, заяви Серхад Каратекин, говорител на Комитета на мюсюлманите от Базел.

Нужен е политически дебат по въпроса, призна той, подчертавайки, че Швейцария се нуждае от чужденци в секторите на строителството или услугите на домашни помощници.

Народната партия се стреми да спре имиграцията, тя иска да не идват повече чужденци, но това е почти невъзможно в днешния свят, отбелязва роденият тук швейцарец с турски произход.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване