10/21/11 06:15
(http://e-vestnik.bg/)

Кюрдите в Турция искат арабска пролет

С процъфтяващата си икономика, светска демокрация и нарастващо влияние Турция често се споменава като модел за разтърсваните от бунтове страни от Близкия Изток. Хюля Иълдъз обаче, която е майка на три деца в обедняващата, населена предимно с кюрди югоизточна част на страната, разказва една по-мрачна история.

Използването на кюрдския език - родния език на над 15 милиона кюрди в Турция, е забранено в училището на нейните деца. Голям брой кюрдски активисти и кметове бяха арестувани при последните операции във връзка със сигурността. Вследствие на военните операции и атаките на кюрдските бунтовници дори един семеен пикник в гората е прекалено опасно начинание.

“Бих искала да живея в град, в който можем да водим децата си през уикенда на пикник. Нямаме тази свобода, защото не знаем дали няма да избухне някоя бомба или да има сблъсъци”, заяви Йълдъз, държавен служител в кюрдския град Тунджели.

“Ако едно семейство изпитва страх да заведе децата си на пикник, не може да се говори за демокрация. Премиерът (Реджеп Тайип Ердоган) посети през тази година всички проблемни страни, но той трябва да дойде тук и да чуе исканията на своя народ. Защо ние да не можем да имаме “пролет” като тази на арабите?”, заяви тя.

Така нареченият турски модел очарова реформистите от Рабат до Сана и Рияд по време на народните бунтове, известни като “Арабската пролет”, срещу местните диктатори. Със своята комбинация от икономически либерализъм и социален консерватизъм населената предимно с мюсюлмани Турция се превърна в една от най-бързо развиващите се икономики в света и си спечели нова и по-самоуверена роля на глобалната сцена.

Докато Ердоган обаче се превръща в герой за милиони мюсюлмани в чужбина чрез призивите към арабските лидери да прегърнат свободата и демокрацията и чрез подкрепата за правата на палестинците, турските кюрди казват, че Ердоган трябва първо да се фокусира върху проблемите у дома.

Продължаващият три десетилетия кюрдски сепаратистки конфликт отне живота на над 40 000 души и изразходи стотици милиарди долари на страната, която е държава кандидат за членство в Европейския съюз.

“Кюрдският проблем е сериозен недостатък на турския модел и пречи на регионалната стабилност”, заяви Синан Юлген от базирания в Истанбул мозъчен тръст Център за икономически и външнополитически изследвания. “Въпреки икономическото си развитие и модернизация Турция е неспособна да реши кюрдския въпрос. Колкото повече минава времето, толкова по-трудно ще бъде намирането на решение на проблема.”

В доклад на Международната кризисна група миналия месец се посочва, че като се имат предвид нестабилната обстановка в съседна Сирия, където президентът Башар Асад насочи своята армия срещу протестиращите, и планираното изтегляне на американските контингенти от Ирак, Анкара трябва да предприеме решителни стъпки, за да се справи с “най-спешния и опасен проблем”.

След убедителната победа на изборите през юни Ердоган увеличи надеждите за приключването на един конфликт, като обеща да придвижи културните и политическите реформи по отношение на кюрдите, променяйки досегашната твърда държавна политика на асимилация, която доведе до недоволството на кюрдите.

Песимизмът обаче надделя, когато агресията ескалира отново. В отговор на серия атаки от страна на бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) турската армия предприе въздушни и сухопътни операции срещу заподозрени бегълци на ПКК в северната част на Ирак.

При повсеместна операция миналия месец турската полиция арестува над 140 прокюрдски политически активисти, включително няколко избрани кметове, за предполагаеми връзки с кюрдски бунтовници. Активистите се присъединиха към останалите 3000, които също бяха в затвора, много от които след неубедителни доказателства съгласно турското сурово законодателство за борба с тероризма.

“Ние се страхуваме дори да отидем до чайните. Няма начин да предположиш кога и къде можеш да бъдеш убит”, заяви в чайната 60-годишният Хюсейн Кара, кюрдски фермер и баща на пет деца. “Като се има предвид какво значение ...

Публикувана на 10/21/11 06:15 http://e-vestnik.bg/12937/kyurdite-v-turtsiya-iskat-arabska-prolet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване