10/23/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Кадафи си отиде, кой е следващият?

Асошиейтед прес

Муамар Кадафи сега се присъединява към редиците на влиятелните чуждестранни фигури, които воюваха срещу САЩ, но си докараха фатален край. Но дори и след свалянето на либийския диктатор, плюс Осама бин Ладен, Саддам Хюсеин в Ирак и Слободан Милошевич в Сърбия, по света все още има враждебни на САЩ автократични лидери, главно в Куба, Венецуела, Северна Корея и Иран.

Най-непримиримите врагове на Америка се перчеха, че противодействат на единствената оцеляла свръхсила в света, която харчи за армията си толкова, колкото всички страни заедно. Всички те се изправиха пред социални и технологични тенденции, които затрудниха действията им чрез отварянето на повече граници за търговия и пътуване, насърчаване на етническата и религиозна толерантност и свързването на света с високоскоростен интернет. Но докато продължават да бъдат лидери в световните дела, САЩ ще останат съблазнителна мишена. Сред деспотите и автократичните режими, враждебни на САЩ, са:

- Кубинският лидер Фидел Кастро, който оцеля след заговорите на ЦРУ за убийството му, нахлуването в Залива на прасетата и американското икономическо ембарго, критикува и предизвиква САЩ вече над половин век. 85-годишният Кастро официално подаде оставка като президент през февруари 2008 г. заради болест, но предаде властта на брат си Раул и революционният режим оцеля. Търговията между САЩ и Куба е минимална и двете страни не поддържат дипломатически отношения. САЩ обвиняват кубинското правителство в погазване на човешките права и заглушаване на разногласията, докато Хавана се представя за жертва на американския терор.

- Венецуелският президент Уго Чавес - ляв активист и бивш военен офицер, който дойде на власт през 1999 г. и започна радикални промени в икономическата и социална политика, включително национализация на петролната индустрия. Чавес обвини Вашингтон, че организира инвазия във Венецуела, призова САЩ към сдържаност, присъедини се към политиката на Куба и сключи големи оръжейни сделки с Русия, за да превърне Венецуела в регионална сила. САЩ виждат във Венецуела повече дразнител, отколкото противник, но това може да се промени, ако Чавес предприеме по-агресивна политика.

- Ким Чен-ир в Северна Корея, сталинистката страна с едномилионна армия, трън в очите на САЩ след Корейската война. През последните години САЩ се опитваха да убедят Ким да се откаже от ядрена си програма, като в замяна предлагат икономически и дипломатически гаранции. САЩ обвиняват Ким, че на няколко пъти не е изпълнил обещанията си за разоръжаване, докато продава в чужбина технически опит за произвеждане на оръжия.

САЩ и други страни обвиниха Пхенян миналата година в торпилиране на южнокорейски военен кораб и обстрелване на южнокорейски остров. Имайки предвид съмненията, че севернокорейският лидер е тежко болен, ключът към бъдещите отношения на Вашингтон с Пхенян може да бъде неговият син и несъмнен наследник Ким Чен-ун.

- Висшето духовенство на Иран. Теократичният режим в Техеран демонстрира почти нулева толерантност към несъгласните с него и дълбока и трайна враждебност към Вашингтон след свалянето на подкрепяния от САЩ режим на шаха на Иран през 1979 г. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад редовно критикува САЩ и Израел на заседанията на Общото събрание на ООН, но той е само един глас в иранското правителство, което според западни анализатори е пъзел от антизападни фракции.

Настоящият конфликт с Вашингтон идва от опасенията, че Иран подкрепя терористични групи в Близкия изток и нападенията срещу американски военни в Ирак и Афганистан, но основен акцент в него са ядрените амбиции на Техеран. САЩ твърдят, че Иран полага основите на ядрена програма, която може да заплаши Близкия изток, САЩ и Европа. Иран твърди, че се интересува само от мирна ядрена технология.

Не всички диктатори са считани за врагове на САЩ. По време на Студената война и след това мнозина бяха определяни като лоялни съюзници. Днес някои автократи търпят критики от ...

Публикувана на 10/23/11 22:15 http://e-vestnik.bg/12954/kadafi-si-otide-koy-e-sledvashtiyat/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване