10/23/11 10:56
(http://radiomilena.com/)

Плевнелиев: Гласувах с мисъл за доброто, което предстои

 Кандидатът за президент Росен Плевнелиев беше сред първите, които упражниха правото си на глас в избирателната секция в столичния кв. „Бункера“. На излизане той сподели, че е гласувал с мисъл за доброто, което предстои на България и със силна мотивация за това, което трябва да се направи.
Българските политици трябва да гарантират стабилността в страната, както и да направят така, че кризата да не се отразява толкова върху хората, смята Плевнелиев.
Ексминистъра на благоустройството обяви, че е категорично за референдумите, „но един референдум трябва да бъде много добре обоснован, за да може българите да направят съзнателен избор и то с „да” и с „не”“. Това означава българите да имат всички предварителни анализи, експерти, цифри данни, да се стигне до най-малкото населено място в България, за да може наистина да имаме честен референдум.
„Не можете да имате референдум, заради това, че някой политик е решил да бъде удобно извинение и недобре обосновано. Аз съм за референдуми, но с ясни цифри и обосновки“, каза Плевнелиев.
Темата, която в момента е важна за референдум, е темата с енергетиката, генерално, не само темата с АЕЦ „Белене”. Изпълнителната власт трябва да бъде така добра да сложи всички факти на масата, дългосрочните аспекти и да сметне АЕЦ „Белене” спрямо приоритетите, които ние искаме да решим. Енергетиката на България е преди всичко енергийна ефективност, програми за саниране на жилищата, както и връзките на България с всички други държави, за да може никой повече да не ни спре кранчето. Защото, ако това е така, тогава и бизнес-средата ще бъде по-добра, тогава ще има повече инвестиции, защото компаниите ще бъдат сигурни, че някой няма да им спре кранчето. Енергетиката е много по-широко понятие. Шистовият газ е част от тази тема. В България трябва да се научим да правим референдуми и решения на изпълнителната власт по един коректен начин. Не можем в момента да говорим за референдум за шистов газ, при положение, че не знаем дали имаме такъв и при положение, че няма никаква предварителна подготовка. Затова, за да сме коректни към българските граждани, трябва да има яснота първо – дали има, трябва да геологически проучвания, експертно мнение на най-високите европейски и световни стандарти дали отговаря на тях и чак тогава да се вземе решение. Но да плашим хората, при положение, че ние изобщо не знаем дали имаме, за мен е абсолютно непроизводително – каза още Росен Плевнелиев.
В отговор на въпрос как ще прекара деня си, той посочи, че ще се посвети на семейството си, като отидат заедно на кино и излязат сред природата. actualno.com

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване