10/24/11 19:06
(http://www.klassa.bg/)

Джалил: В освободена Либия ще управлява шериатът

Лидерът на Националния преходен съвет в Либия Мустафа Абдел Джалил заяви, че всички светски закони, които противоречат на ислямския шериат, ще бъдат отменени, предаде РИА „Новости“. Изявлението бе направено на церемония в източния град Бенгази. Той подчерта, че в освободена Либия „Зелената книга" на убития Муамар Кадафи ще бъде заменена от религиозния закон. В тази книга, публикувана през 1975 г., се съдържат политически, социални и икономически теории, които се прилагаха при управлението.
Джалил даде пример с брака и разводите. При Кадафи полигамията и многоженството бяха забранени, но според новият лидер това противоречи на шериата.
След като бе разпространена тази информация, френското външно министерство съобщи, че ще следи за свободното протичане на изборите в Либия, зачитането на човешките права и равенството между мъжете и жените. Министърът на отбраната Жерар Лонге съобщи, че войната в Либия е струвала на Франция 300 млн. евро, съобщи в. ”Фигаро”.
В същото време се разбра, че синът на Кадафи - Сейф ал Ислам, който успя да се изплъзне на новите либийски власти, се намира под защитата на лидера на сепаратистката групировка Движение за справедливост и равенство в суданския регион Дарфур Халил Ибрахим.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване