10/24/11 15:06
(http://www.klassa.bg/)

Защо цената на петрола се задържа висока?

Преди четири месеца световният енергиен регулатор предприе извънредни мерки, за да намали цените на петрола, припомня Роуина Мейсън. Оттогава финансовите перспективи се влошиха значително, а около 430 000 барела либийски петрол се върнаха на пазара, но цената за барел остава над $100.
Освобождаването на 60 млн. барела от резерва трябваше да свали цената от $113 за барел, за която се твърдеше, че се дължи на загубения добив от войната в Либия и на тревогите, че вълненията от Арабската пролет може да засегнат още страни производителки.
Международната агенция за енергия (МАЕ) не скри, че е притеснена, че цена на петрола от $100 ще донесе нестабилност и проблеми на глобалната икономика.
И все пак, дали при тази влошена икономическа обстановка и при допълнителните количества на пазара естествената посока на цената на петрола не би трябвало да е надолу?
Цената обаче, макар и волатилна, упорито се задържа над $100. А миналия понеделник суровият петрол сорт Brent се върна на $113 за барел, колкото беше преди спешното освобождаване на количества.
Данните за спекулата на петролните пазари показва също, че все повече трейдъри залагат на по-високи цени. В края на миналата седмица данни от Комисията за търговия със суровинни фючърси (CFTC) на САЩ разкриха увеличаване на дългите позиции при петролните фючърси.
От макроикономическа гледна точна тази продължаваща подкрепа за петрола не е особено логична предвид редица прогнози, че светът е на ръба на нова рецесия, изтикван от нестабилната еврозона. От Америка до Европа страните се мъчат да се преборят със суверенните си дългове. Дори Китай не е имунизиран, а търсенето за петрол вече е на най-ниското си равнище за тази година.
Няма съмнение, че потреблението се забавя. Картелът на страните - производителки на петрол (ОПЕК), МАЕ, Агенцията за енергийна информация и редица компании твърдят, че икономическият спад е натежал върху световното търсене на черно злато.
Така стигаме и до най-вероятното обяснение за високите цени, а именно – затягането на доставките в отговор на икономическата криза.
Според Bank of America Merrill Lynch, освен по-слабия добив от Либия, причината може да се търси и в трудностите в Северно море и атаките срещу петролопроводи в Нигерия. Анализаторите на банката се позовават на „серията от удари по доставките, които засегнаха добива на лекия сладък петрол в Либия, Северно море и Нигерия. Част от загубените количества може да се завърнат в идните месеци, но само една нова глобална рецесия ще успее да компенсира затягането на условията в средносрочен план на пазарите за офшорен суров петрол“. Ангола, която наскоро се присъедини към ОПЕК, добива доста по-малко от миналогодишните 1,85 млн. барела заради техническите проблеми в някои находища.
Адам Семински от Deutsche Bank споменава и „по-слабия от очаквания подем на новото производство и непланираните спирания на работата“ от производителките, които не са в ОПЕК.
Картината в Америка е подобна. Запасите от американския бенчмарк WTI са много малко, което вероятно се дължи на по-слабия внос, а не толкова на засиленото потребление.
И докато доставките остават проблемни, едно-единствено нещо може да предизвика срив на цените – още по-слабото търсене заради утежняването на икономическата криза. Но, както изглежда, пазарите още не са калкулирали този сценарий в цената.
Commerzbank посочва: „Една от причините за задържането на високите цени на петрола може да се търси във факта, че пакетът от мерки за разрешаване на дълговата криза в Европа се очаква да е готов до сряда. Все още обаче има вероятност да се разочароваме, ако големият план не успее.“ С други думи, петролният пазар все още се надява дълговата криза в Европа да намери решение.
Оле Хансон от Saxo Bank смята, че пазарът е достигнал точката на крънча и е готов да поеме както нагоре, така и надолу. И пояснява: „И WTI, и Brent достигнаха, но не успяха да преминат равнищата на стабилност, което значи, че можем да очакваме продължителен период на търговия в определени граници, докато чакаме още сигнали за бъдещото развитие на ситуацията при търсенето.“
А автомобилистите се намират в „параграф 22“, при цена на бензина във Великобритания с едва 3 пени за литър по-ниска от рекордното си равнище.
За момента по-ниските цени ще са за сметка единствено на по-ниския растеж. А никой не желае завръщане на рецесията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване