10/24/11 19:16
(http://www.klassa.bg/)

ОИК: Всички протоколи в София са сгрешени

Всички предадени протоколи са сгрешени, а някои от тях имат повече от една грешка. Това заяви вчера Диана Тонова, секретар на общинската избирателна комисия (ОИК) към Столична община. Тя каза, че се извършва ръчно преброяване, след като са установени толкова много грешки. Има протоколи, които са връщани по 11 пъти за корекция, допълни Тонова.

Безпрецедентен хаос и скандали

Пред общинската избирателна комисия в София вчера цареше безпрецедентен хаос и предаването на бюлетините от вота се осъществяваше прекалено бавно. Самото приемане на бюлетините започна в неделя вечерта в 22 ч, но бързо е прераснало в бъркотия, съобщи вчера bTV. Имало е членове на секционни избирателни комисии, които скандирали „Мафия“ в зала „Универсиада“. Някои от тях зарязали донесените от тях чували с бюлетини и се прибрали, докато други останали да спят върху изборните книжа. Много от чакащите са заявили, че няма да се явяват на балотажа следващата седмица, предаде БНТ.
От Столична община забраниха движението пред залата вчера. По информация на БГНЕС членовете на комисиите са били оставени на студено цяла нощ, без да им бъдат осигурени храна и вода, като на сутринта са им раздали провизии. Някои от представителите на секциите вчера заплашваха, че в зала „Универсиада“ предстои да има бойкот, което ще направи бюлетините недействителни.
„Членовете на секционните избирателни комисии имат своите отговорности и те трябва да предадат протоколите“, заяви председателят на ЦИК Ралица Негенцова. По думите й в Изборния кодекс е предвидена процедурата по предаването на изборните книжа и документи и тя трябва да бъде съблюдавана.

Скандалите

Още щрихи в тази картина внесе и лидерът на РЗС Яне Янев. Придружен от членове на партията, той нахлу в зала „Универсиада”. Органите на реда обаче му отказаха този достъп с мотивите, че няма право да се меси в изборния процес. „Имаме данни за груби фалшификации – предварително написани протоколи, обявени данни пред ЦИК, които не съответстват на протоколите“, каза Янев. Той обяви, че цяла нощ народни представители от ГЕРБ са били в залата при преброителите.
Лидерът на РЗС заяви, че ще искат касиране на изборите заради груби нарушения. Янев твърди, че в последния момент късно снощи са сменени цели чували с бюлетини в полза на ГЕРБ. Той обясни, че е манипулиран и софтуерът, който обработва данните.

Медицинска помощ

От ОИК заявиха, че има осигурена и медицинска помощ за чакащите. През нощта вече е имало няколко инцидента с хора, които са припаднали, докато са чакали да предадат книжата. Лекарите са откарали жена със съмнение за инфаркт, мъж с анемичен пристъп и друг, който си е глътнал езика.
Според Марина Белчева, председател на общинската избирателна комисия (ОИК) в София, 80 екипа обработват секционните протоколи от общо 1454 избирателни комисии. Вчера след обяд тя обясни, че обстановката в зала "Универсиада" е напрегната, защо има много чакащи за приемането на протоколите. Резултатите се обработват от 80 екипа, които са двойно повече от миналите местни избори, заяви Белчева.

Каре:

В 44% от секциите е имало изборни нарушения

Изборни нарушения са регистрирани в 44% от секциите в неделя, а броят им в София е изключително голям, заяви пред БНР Алексей Пампоров от институт "Отворено общество". Според него изборните нарушения в началото на деня са били много, но дребни, а с напредване на вота намалели, но станали по-сериозни. Пампоров обясни, че в някои секции има съмнения за нарочно забавяне на броенето и изчакване да си тръгнат наблюдателите и застъпниците. В края на деня контролираният вот е достигнал около 13%, заяви Пампоров.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване