10/24/11 18:47
(http://www.klassa.bg/)

Пари от силовите министерства отиват за образование, култура и спорт

Силовите министерства получават по-малко пари, съобщи вчера вицепремиерът Симеон Дянков след приключване на дебатите в кабинета по проектобюджета за 2012 г. Тези средства ще се пренасочат за култура, образование, наука и спорт. Според вицепремиера 45 млн. лв. допълнително ще бъдат дадени за наука и образование. Около 15 млн. лв. повече ще отидат за култура, включително и за археология. Министерството на правосъдието също ще получи 10 млн. лв. повече заради специализирания съд, съобщи още Дянков.
На практика ведомството на Цветан Цветанов ще разполага догодина с по-малко от 1 млрд. лв., докато първоначално поиска бюджет от 1,05 млрд. лв. През тази година МВР разполагаше 1,006 млрд. лв. Средствата за отбрана ще бъдат съкратени с 10 млн. лв., а най-много - с 20%, е намален бюджетът за разузнаване, уточни финансист №1.
От своя страна министърът на вътрешните работи Цветанов отбеляза, че бюджетът в сектор "Сигурност" ще бъде ограничен с около 6-7 млн. лв., като и ДАНС ще ореже разходите си в сравнение със заложените досега.
Общо в 8 министерства ще има ръст на парите догодина. Но бюджетът на Министерството на труда и социалната политика ще бъде същият. Няма да има промяна и в бюджетите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Министерството на здравеопазването, съобщиха ресорните министри. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че на ведомството й ще бъдат дадени 248 млн. лв., което е същата сума, която получи МРРБ и за тази година.
Aко има намаление на бюджета за култура, ще го усетите по моята оставка, пък се зарече министърът на културата Вежди Рашидов. „Ясно е, че има криза, но не бива и да душим културата“, заяви той.
Предвижда се също така от 2012 г. разходите за заплати, други възнаграждения и задължителни осигурителни вноски по бюджетите на първостепенните разпоредители на бюджетни средства да се обединят в общ бюджетен кредит за разходи за персонал с цел по-голяма гъвкавост при тяхното управление. От 1 януари 2012 г. минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител, ще бъде 335 лв., пише в проектобюджета, публикуван на сайта на МФ.
Социалният министър Тотю Младенов пък предлага минималната работна заплата да се увеличи от 1 април от 270 лева на 290 лв. Ако това се приеме, разходът ще бъде 23 млн. лв. Младенов заяви, че е имало разбиране по това предложение на оперативното заседание на правителството и се надява то да се приеме и това би означавало увеличаването на МРЗ с над 20% след увеличението от 1 септември. Не се предвижда увеличение на пенсиите.
Същевременно в доклада към проекта на Закон за държавния бюджет се казва, че процесът на застаряване на населението носи значителен риск от увеличение на публичните финанси чрез повишаване на бюджетните разходи за пенсии и здравеопазване в бъдеще. Застаряването на населението ще се отрази в намаление на работната сила, на заетите и оттам на броя на осигурените лица, които плащат осигурителни вноски. Това ще доведе до чувствително по-ниски приходи в бюджета на Националния осигурителен институт в дългосрочен план и съответно дефицит на пенсионната система. Делът на тези разходи се очаква да се увеличи с 0,2 п.п. от БВП, е записано в проекта за фискален план за догодина.

Фискалният резерв се сваля до 3 млрд. лв.

Минималният размер на фискалния резерв ще бъде 3 млрд. лв. при 4,5 млрд. тази година. При встъпването си на власт ГЕРБ завариха резерв от 8 млрд. лв. Прогнозира се приходите от корпоративни данъци да са с 5% повече в сравнение с тази година. В проектобюджета е заложено фирмите да налеят в хазната 1,58 млрд. лв., а общите приходи от налози да достигнат 2,25 млрд. лв. Само от застрахователния данък се очакват около 24 млн. лв. Същевременно от финансовото министерство не очакват възстановяване на вътрешното търсене. Вследствие на влошените условия на пазара на труда реалните разходи на домакинствата за закупуване на стоки и услуги ще нараснат незначително до 0,6% през 2011 г. и с до 1,9% догодина. Държавният дълг към края на тази година може да е 3,9 млрд. лв. и 4,2 млрд. лв. през 2012 г., прогнозират от ведомството на Дянков. Кабинетът очаква увеличаване на приходите в хазната и от подобрени постъпления от износ, като за цялата 2011 г. увеличаването на обема на експорта ще бъде 11,7%, а през 2012 г. ще достигне 5,4%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване