10/24/11 19:14
(http://www.klassa.bg/)

ПАСЕ предлага ЦИК да стане постоянен и независим орган

Ние предлагаме ЦИК да стане постоянен, независим и непартиен орган. Това заяви вчера Браян Бинли, който оглавява мисията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), наблюдаваща президентските избори у нас. Той допълни, че членовете на комисията се назначават от политическите партии и те не са напълно експерти по избирателно право. „Уместно е българските власти да обмислят възможността за създаване на специални избирателни списъци, създадени конкретно за нуждите на изборите, а не да се разчита на тези на ГРАО, отбеляза Бинли. Според него трябва да се обърне сериозно внимание в посока подобрение гласуването извън територията на България, така че да се гарантира суверенното право на всеки български гражданин да избира своето управление.
За начина на водене на кампанията от ПАСЕ препоръчаха по-гъвкав подход по отношение на майчиния език, особено в районите с малцинства. Докладът на ПАСЕ не е окончателен, но според Бинли най-важното в него ще бъде представено и в организацията им за одобрение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване