10/24/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

След изборите България вече е същата

Иво Инджев

Забелязахте ли (анти)новината в изборната нощ? За нея ще стане дума после. А сега помислете малко за истинската политическа новина, независимо дали ще я припознаете за добра или не…

Е, добре, новините бяха поне две и на мнозина няма да се харесат заради самия приносител на новината, когото биха убили. Такъв беше случаят със злополучния министър без портфейл (и без министерски пост вече) Божидар Димитров с натъртеното от него „съобщение”: със загадъчна усмивка в едно от телевизионните студиа, с леко подигравателен тон на завистник, той „честити” създаването на нова партия (каквато формално няма, но застрашително за статуквото вече се привижда на хоризонта от застрашените).

Познахте: имаше предвид представянето на Меглена Кунева и натрупания от нея завиден политически капитал за бъдещето. Подробните анализи предстоят, но и от първите разбивки за структурата на вота стана ясно, че процентът на младите и образованите, гласувалите за нея в рамките на около половин милион българи е огромен- особено като се сравни с онези 47 на сто с основно образование, формиращи „болшинството” сред червените ескадрони на БСП пред урните. Нали не си мислите, че въпросните гласове за Кунева са гласове за царя, чиято популярност е близка до нулата, за разлика от рейтингите на двамата водещи ментори в надпреварата – Борисов и Първанов! С други думи, има нов значим играч със собствена физиономия, колкото и да я оспорват по инерция мнозина. С него (с нея) тепърва ще се съобразяват.

(Анти)новината, също заредена със събития, която обещах да откроя, за мен беше бруталното унижение, на което Борисов подложи двете си печеливши (от негово име) протежета Плевнелиев и Фандъкова. Още не беше изстинал микрофонът от пламенното изявление на Плевнелиев, че е надпартиен кандидат, когато го грабна Борисов и се накара безименно на всички, които претендират да са …надпартийни. Камерите, излъчващи пряко въпросната пресконференция на победителите, спестиха едрия план на унизеното лице на „победителя” Плевнелиев, на когото Борисов невъздържано се накара.

Борисов дори не се постара да използва друга дума, а употреби за боксова круша именно същия израз „надпартиен”, така непредпазливо използван от седящия до него. И за да стане ясно и най-заблудения зрител, авократичният ни премиер доразви тезата си с безмилостно човъркане в най-дълбоката личностна драма и на победилата на първи тур за кмет на София Йорданка Фандъкова, припомняйки истината, че тя щеше да си остане неизвестна училищна директорка ако не е била издигната от партията.

А партията, както знаем, това е Той - същият, който в моето студио на телевизионен водещ преди близо 10 години декларира, че се гнуси от вътрешната политика като „ екскремент в целофан”. Спомням си, че още тогава БТВ направи възможното да го „пощади” за тази му изява. Бях предложил фразата му за „целофана” да бъде отпечатана като „летяща реплика” на рекламната диплянка на телевизията на един от телевизионните фестивали в Албена, но идеята ми беше отхвърлена категорично. Било е явно важно Борисов да бъде припознаван от публиката като положителен герой и да му бъде граден съответния образ, вместо да бъде показван такъв, какъвто е в собственоръчно шития от него прозрачен целофанен костюм.

И Фандъкова, както и Плевнелиев, преглътнаха словесния побой с наведени глави, но никой не знае какво се върти в тях (особено що се отнася до амбициозния Плевнелиев, който сега вече има шансове да надживее политически своята ракета носител и да се изстреля на собствена орбита след отпадането на първата степен от нея, която го изведе в президентската стратосфера).

Уникален, дори и за достатъчно добре известните отношения между „господар” и … да не казвам какво (какъвто е случаят на връзката Борисов-Фандъкова) беше друг телевизионен епизод от този сериал като продължение на „Робинята Изаура”: не ...

Публикувана на 10/24/11 21:35 http://e-vestnik.bg/12962/sled-izborite-balgariya-veche-e-sashtata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване