10/24/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Словесна престрелка между Камерън и Саркози е забавила Европейския съвет в неделя

Размяна на остри реплики между президента на Франция Никола Саркози и британския премиер Дейвид Камерън стои зад удължаването с два часа на извънредната неделна среща на евролидерите в Брюксел. Това разкриха британските медии, цитирайки дипломати, присъствали на скандала. „Сега имахте възможност да млъкнете. Омръзна ни да ни критикувате и да ни казвате какво да правим.“ Това е заявил Саркози на Камерън, ако се съди по „Дейли телеграф“ и „Гардиън“. „Казвате, че мразите еврото, не искахте да се присъедините към нас, а сега искате да се месите в нашите заседания, добавил френският президент. На което Камерън му отвърнал, че кризата в еврозоната засяга всички икономики, включително тази на Великобритания.
Скандалът избухнал по повод искането на Саркози в сряда да се проведе нова антикризисна среща на ЕС, на която да присъстват само лидерите на страните от еврозоната. Камерън твърдо се противопоставил.
Недоволство се надига сред 10-те страни, които не са в еврозоната, начело с Великобритания, срещу опита да бъдат отстранени от взимането на решения, отбелязва и в. “Фигаро“ вчера.
Британският премиер е подложен на натиск от страна на своите евроскептично настроени съпартийци, които се очакваше по-късно вчера да поискат от Камарата на общините да гласува за референдум по въпроса за излизане на страната от Европейския съюз.
За да присъства на новата среща на върха на ЕС утре, Камерън трябваше да отмени визитите си в Япония, Нова Зеландия и Австралия.
Британският финансов министър Джордж Озборн изрази опасения, че е дошъл последният момент, в който европейските лидери могат да взимат решение. Очаква се в сряда да бъдат приети две ключови части от антикризисния пакет - увеличаване на европейския спасителен фонд и заличаване на 50% от гръцкия дълг. На новата среща ще присъства и българският премиер Бойко Борисов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване