10/25/11 21:44
(http://radiomilena.com/)

Таванът на пенсиите в България не дискриминира хората, смятат в Страсбург

 Таванът на пенсиите в България не дискриминира хората. Това смята Европейският съд по правата на човека в Страсбург, който гледа девет жалби на български пенсионери,съобщи Агенция Кросс. Като основен аргумент съдът посочва, че различните страни-членки на Съвета на Европа и страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са възприели различни подходи при определяне на пенсиите, като в значителна част от тях съществуват тавани на пенсиите.  Националните власти са свободни да изберат каква система да приложат, съобразно специичните нужди и условия.  Именно по тази причина европейските съдии не откриват никакви нарушения на Европейската конвенция за правата на човека.
Съдът е отхвърлил и жалбата за дискриминация, включително и спрямо президента и вицепрезидента на България, председателя на Народното събрание, министър-председателя и конституционните съдии, за които изрично в закона бе записано, че спрямо тях не се прилага таванът на пенсиите.  Все пак това е въпрос на политика, а и не е коректно да се сравнява статусът на пенсионерите с този на кандидат-пенсионери, смята европейският съд.
По данни на Националния осигурителен институт с тавана на пенсиите от 700 лева над 45 000 пенсионери получават по-ниски пенсии от това, което им се полага. От това държавата спестява годишно близо 100 милиона лева. Пенсионерите са ощетени месечноA с между 50 лева и 850 лева от ограничението.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване