10/26/11 12:30
(http://radiomilena.com/)

Български учен в защита на „Палеокастро“

В Международният търговски и културен – ГЕОПАН се получават многобройни отзиви и поздравления за „ПОМОРИЕ: древност и съвремие”. Книгата бе представена неотдавна в Поморие. Във всички се отбелязва изключителната полиграфическа и научна стойност на изданието и значението му за развитието на културния туризъм.

Едно от писмата заслужава публичност, тъй като авторът е световноизвестен български учен – родом от Поморие и почетен гражданин на града.Това е проф. Николай Янев, д.м.н.,ръководител на секция „Вероятности и Статистика”, ИМИ-БАН, Председател на Българското Статистическо дружество. Предоставяме го за публикуване заради изказаната тревога за съдбата на Палеокастро – единствения неразкопан античен град по Черноморското крайбрежие.

И още нещо. В писмото се  подкрепя създаването на научно-консултативен съвет в помощ за развитието на община Поморие – една идея,която заслужава вниманието на новоизбрания Общински съвет.

 

Д-р Стефан Пейков,Президент на Международния търговски и културен център –ГЕОПАН, Бургас

 

 

 

 

 

 

 

                                                                      София, 26.10.2011

 

 

      Уважаеми д-р Пейков,

 

 Току-що получих като дар Вашето прекрасно творение “ПОМОРИЕ: древност и съвремие”, за което съм Ви много признателен. Като съдържание и оформление това е наистина един шедьовър, който заслужава само адмирации. Тази книга трябва да стои като Библия във всеки поморийски дом.

      Аз дори открих на една от снимките родната си къща, построена от прадядо ми през 1912 г. и която до ден днешен стои на главната улица. А на някои от снимките видях и дядо ми Зурмал Алексиев, първият адвокат на Анхиало (завършил право в Швейцария).

      Идеята Ви за Палеокастро е чудесна и своевременна. Аз естествено изцяло я подкрепям и съм готов да дам всичко от себе си за нейната реализация като член на един научно-консултативен съвет. Но за председател Вашата кандидатира е много по-подходяща по много причини. Аз наистина съм много зает и през по-голямата част от годината не много близо до Поморие. И въпреки всичко отделям много внимание на родния си град. Така през юни 2012 г. организирам в Поморие 15-та Международна конференция по Теория на вероятностите и Математическа статистика, на която ще дойдат известни учени от цял свят. А това изисква много време и усилия извън пряката ми научно-образователна дейност. Освен това готвим в БАН проект за технопарк в Поморие.

      Мисля, че е редно зад каузата “Палеокастро” да застанат специалистите от БАН. Между другото утре ще се видим с акад. Георги Марков, директор на Института по история, а мога да говоря и с доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Института по археология, който е специалист именно по антична археология.  Без съмнение ще имаме подкрепата и на Председателя на БАН акад. Н. Съботинов, почетен гражданин на Бургас.

      Но всички тези и други неща могат да бъдат обсъдени при една среща, която надявам се да реализираме в скоро време.

      Още веднъж – моите най-искренни благодарности!   

 

      С уважение:

 

Професор Николай М. Янев, д.м.н.,

Р-л секция “Вероятности и Статистика”, ИМИ-БАН,

Президент на Българското Статистическо дружество

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване