10/26/11 21:34
(http://e-vestnik.bg/)

Краят на войната в Ирак и поражението на неоконсерваторите

в. Гардиън

Благодарение на свалянето на Саддам Хюсеин, най-големия враг на Иран, влиянието на Техеран в Ирак е по-силно от това на Америка

Барак Обама се среща с американски войници в Багдад. Снимка: Белия дом

Войната в Ирак приключи. Зарит от новините от Либия, Барак Обама обяви късно в петък, че всички американски войници ще напуснат Ирак до 31 декември.

Обама направи това с увереност, твърдейки, че изпълнява предизборното си обещание да прекрати войната, но всъщност той подкрепяше усилията на Пентагона да бъде сключена сделка с иракския премиер Нури ал Малики, според която в страната за неопределено време да останат американски бази, както и няколко хиляди войници.

Преговорите се провалиха, тъй като представителите на Муктада Садр в парламента, както и други иракски националисти настояха американските войници да бъдат подчинени на иракските закони. Във всяка страна, където имат военно присъствие, Съединените щати настояват те да се ползват с правен имунитет и отказват техни военнослужещи да бъдат съдени от чужденци.

В Ирак тази тема е особено деликатна, имайки предвид огромния брой цивилни, убити от американците, както и скандала в затвора “Абу Гариб”, когато се разбра, че иракски затворници са били подлагани на сексуални унижения. Почти по всяко дело, по което американски съдилища съдят американски военнослужещи, те или ги оправдават, или им дават относително кратки срокове затвор.

Окончателното изтегляне на войниците бележи пълното поражение за “проекта Ирак” на бившия президент Буш. Сгромоляса се грандиозният план на неоконсервативните кръгове чрез инвазията от 2003 г. да превърнат Ирак в стабилна прозападна демокрация и място за американски военни бази за оказване на натиск върху Сирия и Иран.

Надеждите им да превърнат Ирак в модел на демокрация за Близкия изток се преобърнаха с главата надолу. Нестабилността и кръвопролитията, за които американците станаха причина, бяха примерът, който арабите се опитаха да избегнат, а не този, на който да подражават. Домораслата демократична вълна в Египет и Тунис през тази година допринесе много повече за съживяването на региона и за разклащането на диктатурите, отколкото всичко, което американците направиха в Ирак.

А когато Арабската пролет пукна, иракското правителство зае отбранителна позиция, тъй като хората излязоха по улиците на Багдад и Басра да протестират срещу авторитарното управление на Малики и подкрепените от американците мерки за затягане на контрола върху дейността на профсъюзите. Това лято Малики прие на два пъти сирийски правителствени делегации и отказа да разкритикува Башар Асад за стрелбата срещу протестиращите.

Но най-голямото поражение за неоконсерваторите е, че благодарение на това, че Буш свали Саддам Хюсеин от власт, който беше най-големият враг на Иран, влиянието на Техеран в Ирак е доста по-силно от това на Америка. Иран не контролира Ирак, но Техеран няма защо да се страхува повече от западния си съсед, след като сега в Багдад на власт е доминирано от шиити правителство, съставено от партии, чиито лидери по времето на Саддам прекараха дълги години в изгнание в Иран или пък като Садр живяха там до неотдавна.

Американските републиканци обвиняват Обама, че изтегляйки американските войски, отстъпва пред Иран. Тяхната рефлекторна реакция е много забавна и само показва несъстоятелността на лозунгите им, след като Буш беше този, който откри стратегическия път за навлизане на влиянието на Техеран, нахлувайки в Ирак, точно както Буш беше и този, който буквално в последните седмици от мандата си подписа споразумението за изтегляне на всички американски войски до края на 2011 г., което Обама се надяваше да коригира.

Но сенатор Джон Маккейн беше прав, когато каза, че изявлението на Обама ще бъде разтълкувано като “стратегическа победа за нашите врагове в Близкия изток, особено за режима в Иран, който работеше неумолимо, за да постигне пълното изтегляне американските ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване