10/26/11 19:44
(http://www.klassa.bg/)

Силвио Берлускони най-после склони да се оттегли?

Италианският премиер Силвио Берлускони е приел да се оттегли от поста си през декември или януари, а в страната да бъдат проведени предсрочни избори през март догодина. Това съобщиха вчера вестниците „Стампа“ и „Република“, цитирани и от АФП. „Спести ми унижението в Брюксел и аз ти обещавам, че през пролетта ще има нови избори“, е казал Берлускони на коалиционния си партньор Умберто Боси в нощта срещу сряда, твърди и сп. „Шпигел“. Това е била всъщност цената на споразумението с лидера на Северната лига, постигнато в 12 без 5 преди вчерашния извънреден съвет на ЕС в Брюксел. В неделя Берлускони бе остро критикуван и дори иронизиран от френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел, че не може да изпълни ангажимента на правителството за намаляване на дълга на Италия, с което подлага еврозоната на нова опасност.
Боси се е съгласил да подкрепи пенсионната реформа в замяна на провеждането на предсрочни избори. Представител на Северната лига обаче вчера опроверга новината на италианските медии с обяснението, че те искат да подкопаят властта на Берлускони.
След договорката с Боси Берлускони е изпратил вчера сутринта в Брюксел писмо от 40 страници, в което изброява какви реформи ще бъдат направени в Италия, за да се намали държавният дълг и да се съживи икономиката.
В него се посочва, че до 2026 г. възрастта за пенсиониране ще бъде вдигната от 65 на 67 години, срещу което Северната лига се противопоставяше. ЕС настояваше за тази мярка като част от плана за овладяване на огромния публичен дълг на Италия. Той е 1,8 трилиона евро – 120% от БВП.
В писмото се обещава също намаляване на броя на заетите в държавния сектор, повишаване на мобилността на трудовия пазар, реформа на правилата за уволнение по икономически причини в частния сектор и др. Рим отлага да поеме тези ангажименти от началото на август, когато получи писмо от Европейската централна банка с въпрос какво планира да направи и кога.
Италия, която е третата най-голяма икономика в ЕС, трябва да емитира облигации за 600 милиарда евро през следващите 3 години, за да рефинансира дълга.
Берлускони бе преизбран през 2008 г., но оттогава кабинетът е в перманентна криза, а срещу 74-годишния премиер има обвинения в сексоргии и корупция, припомня Би Би Си.
Досега обаче Берлускони яростно отхвърляше исканията да подаде оставка и твърдеше, че ще управлява пълен мандат до 2013 г.
Вчера италианските медии вече започнаха догадки кой ще е премиерът до изборите през март.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване