10/28/11 03:37
(http://radiomilena.com/)

Майчинството се увеличава от 1 януари

От 1 януари обезщетението за гледане на дете от една до двегодишна възраст ще бъде увеличено на 270 лв., съобщи министърът на труда Тотю Младенов, цитиран от actualno.com. Така парите, които получават майките, ще останат 240 лв. месечно до края на годината, въпреки че от 1 септември минималната заплата бе вдигната с 30 лв., т.е от 240 на 270 лв.
Очаква се корекцията да бъде направена с бюджета на държавното обществено осигуряване. За целта са предвидени 7 млн. лв. допълнително, съобщи министър Младенов. Догодина обаче се очаква нов ръст на минималната заплата. От 1 април тя ще стане 290 лв. и не е ясно дали тогава майчинските ще бъдат съобразени с нея.
„България дори и в кризата запази едни от най-добрите придобивки за майчинство“, подчерта министър Младенов. През първата година на отглеждане на детето майките взимат 90% от заплатата. Заедно с болничните преди раждането тези средства се получават общо 410 дни.
Междувременно стана ясно, че с бюджета на НОИ за 2012 г. за пореден път ще бъдат затегнати условията за получаване на майчински и обезщетения за болест. При болничните се предлага да се гледа доходът от последните 18, а не 12 месеца. За първата година от майчинството пък ще важи доходът от последните 24 месеца, вместо последните 18. Целта на тези удължени периоди на изчисляване на обезщетенията е да се пресекат злоупотребите с неправомерно източване на пари от публичните фондове. Догодина начинът на изплащане на болничните остават същите – първите три дни се поемат от работодателя в размер 70% от заплатата. От четвъртия ден НОИ започва да плаща 80% от заплатата.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване