10/31/11 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Акад. Никола Съботинов, БАН: Съкратихме 27 института и 1400 души

Както държавата се грижи за своята армия и полиция, така трябва да се грижи и за своята наука, казва председателят на БАН

Академик Никола Съботинов, председател на БАН. Снимка: e-vestnik

Акад. Никола Съботинов е председател на Българската академия на науките. Завършил е радиофизика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работи в областта на лазерната физика. Създател е на световно утвърдена научна школа по лазери с метални пари. Зам.-председател е на БАН е от 1996 г., а от 18 март 2008 г. е председател на БАН. Интервюто е дадено за агенция “Фокус“.

- Защо БАН отново протестира?

- За да може да функционира що-годе нормално бюджетът на БАН трябва да бъде 95-98 млн. лв. Сега той е 54 млн. лв. С тези пари можем да платим само около 65 % от работната заплата и осигуровките на работещите в академията. Този бюджет няма възможност да осигури условията за работа на учените, функционирането на инфраструктурата, ток, вода, отопление. Това е невъзможно да се заплати. Как ще работят лабораториите, как хората в тях ще изпълняват европейските проекти, по които имаме задължения. Как ще изпълняваме дейностите, свързани с обслужване на българската държава. Там също са нужни много пари.

Само Националният институт по метеорология и хидрология покрива цялата страна с наблюдателни станции, които са стотици на брой, с работещи хора в тях. Как ще вършат тези функции? Същото е и със сеизмичната наблюдателна дейност, която извършват 18 лаборатории в цялата страна. Как ще правим това без пари – невъзможно ли е? Затова ние се обърнахме към министър-председателя да направи необходимото, защото БАН е създадена, за да служи на обществото – именно затова е създадена. Няма смисъл да поддържаме БАН в никакво състояние – или ще се вземе решение дали да функционира както трябва и както е нужна на хората, или да я ликвидират, да търсят други начини да се обслужва българската държава.

Така че въпросът е сериозен и не случайно днес нашите учени в Общото събрание дори приеха протестна декларация по повод на тежкото положение на академията. Хората решиха, че трябва да демонстрират своето недоволство, защото нямат заплати. Очертава се, последните два месеца от годината – ноември и декември, много от институтите да нямат възможност да платят заплатите на служителите си.

- Тоест имате пари за заплати не за 12, а за 10 месеца?

- Ако говорим за бюджета, който се планира за следващата година, само 60 % от заплатите ще бъдат осигурени.

- Ще искате ли среща с премиера?

- Аз вече съм поискал среща с премиера и чакам неговия отговор. Търся и министър Сергей Игнатов, но не мога да се свържа с него. Надявам се разговорите да продължат. В същото време информирахме за нашето положение председателя на Народното събрание Цецка Цачева, председателя на Комисията по образование и наука към Народното събрание. Изпратих моя доклад и лично становище до премиера, с копие до финансовия министър Симеон Дянков, до министъра на образованието, до Цецка Цачева, до Огнян Стоичков.

Това, което искаме, не е някаква приумица, а е в резултат на задълбочени финансови анализи за състоянието на академията, за нуждите на академията. Това е потвърдено от съвета на настоятелите, който съгласно новия закон работи по отношение на финансовите проблеми на академията – тематика, политика. Всички резултати от тези дискусии на последното трето заседание на съвета на настоятелите са изпратени до министър-председателя и той е информиран. Така, че това, което искаме, не е нещо съвсем случайно. Аргументите на министър Дянков да не дава пари са, че академията не се е реформирала.

На това категорично възразяваме, защото ние сме една от малкото институции, които действително направиха ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване