10/31/11 19:15
(http://www.klassa.bg/)

БНР не приема свиването на бюджета

Представителните синдикални организации в Българското национално радио внесоха своя позиция до зам.-министър-председателя и министър на финансите Симеон Дянков с копие до комисията по културата, гражданското общество и медиите в Народното събрание по повод намерението бюджетът за 2012 година на най-авторитетната обществена медия да бъде редуциран с близо 7 милиона лева спрямо 2011 година. Това съобщиха за „Класа“ от обществената медия.
„Възприемаме това като незаслужена санкция, след като преди две години субсидията бе намалена с 10 милиона“, се казва в документа.
От БНР са категорични, че поредното съкращение ще ликвидира функции с висока обществена значимост, ще бъдат ограничени възможностите за развитието и популяризирането на българската култура и българския език, както и на културата и езика на гражданите с различна етническа принадлежност, а на българите в чужбина ще бъде ограничен достъпът до обществени програми.
„След доказано добрите практики на управление и строгата бюджетна дисциплина, възпроизвеждането на кризисни фактори чрез необосновано съкратено финансиране не е добър тон за гражданското общество“, заявяват в позицията си представителните синдикални радио организации. Към документа се присъединиха и регионалните радиостанции на Българското национално радио.
От Управителния съвет на БНР също са внесли становище до зам.-министър- председателя и министър на финансите Симеон Дянков. В него се посочва, че след предприетата унификация на техниката и радикални промени в техниката и технологиите, БНР се превърна в програмен, технически и технологичен лидер. БНР завоюва висок авторитет в Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ и сега е давано като пример за модерна, динамично развиваща се влиятелна и стабилна медия, с водещи позиции във всички приоритетни области на съюза!
От УС на обществената медия мотивират ролята на БНР с изследванията на научен екип за развитието на радиосредата през 2001 – 2010 г., които са показателни, че БНР е медийният лидер на десетилетието, а извод на сдружението на рекламните агенции у нас е показало, че БНР е единствената медия, която в условията на криза е успяла да увеличи аудиторията, пазарния дял, обхвата си и продължава да отбелязва динамичен ръст на рейтинга си.
В заключение от ръководството на БНР декларират, че възможностите ни за вътрешни оптимизации са критично изчерпани. „Предстоят следващи тежки усилия и реформи, които да ни позволят да задържим и развием позициите си и без необходимото финансиране един доказано добър мениджмънт може да бъде дискредитиран“, заключава документът.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване