10/31/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Бразилия предлага скъпи условия на технологичния сектор

Една невзрачна ивица асфалт надали ще се превърне в символ на опитите на Бразилия да поведе икономиката си към нова епоха на високите технологии.
Ако служителите в индустриалния град Жундиай постигнат своето и тръгнат по пътя на успеха, той ще бъде наречен „Стив Джобс“ в чест на наскоро починалия съосновател на Apple и като реверанс към очакваните печалби от производството на iPad и iPhone в Бразилия.
Бразилското правителство обяви сделка, която по негови изчисления възлиза на $12 млрд., с тайванския технологичен гигант Foxconn за производството на iPad и за изграждане на изцяло нова индустрия за производство на екрани, които се използват в редица продукти на електрониката за широкия потребител – от смартфони до телевизори.
Но прословутите „бразилски разходи“ – синоним на бюрокрацията и високите данъци, които затрудняват правенето на бизнес в страната – вече помрачават сделката и усложняват преговорите с Foxconn за по-широк план за инвестиции. Вероятната нужда от големи заеми, субсидирани от държавата, които да привлекат Foxconn, също буди опасения за тежката ръка на държавата над бразилската икономика.
Трансформиращият потенциал на сделката е очевиден – една технология, развита на бразилска почва, би могла да придвижи суровинния гигант нагоре във веригата на добавената стойност, за да се присъедини към страни като Тайван и Южна Корея и да намали зависимостта си от вноса от Азия.
Критиците се опасяват, че недостатъчно квалифицираната работна ръка и лошата инфраструктура ще спънат скока на Бразилия към високите технологии и страната ще продължи да извършва по-нискоквалифицирани услуги като сглобяване на компоненти, проектирани и произведени другаде. В началото Foxconn ще трябва да внася повечето основни компоненти като полупроводници, модеми и екрани от Китай, докато Бразилия се опитва да подобри капацитета си за производството им на собствена територия.
„Продаваме пазара си много евтино, като предоставяме данъчни стимули на компаниите, за да дойдат и да произвеждат продукти, които вече са развити на световния пазар, смята Жоао Мария де Оливейра от свързания с правителството Институт за приложни икономически изследвания (IPEA). Това не е нещо, което ще оскъпи много продуктите и няма да допринесе много за печалбите ни.“
Стойността, добавена към продуктите на Apple от възнагражденията за близо 1 млн. служители на Foxconn, е само $10 на устройство, сочи изследване на Калифорнийския университет в Ървин.
Бразилия понижи данъците и митата за производството на таблети в опит да свали цената на дребно с близо една трета и започва въвеждане на производствени изисквания, за да започне производство на компоненти на местна територия.
Освен това води преговори с Foxconn по пакет от стимули, включително приоритетен митнически достъп, още данъчни облекчения и субсидирани заеми от държавната банка за развитие BNDES, за да се подсигурят по-големи инвестиции във висококачествени екрани.
Не е трудно да се открие какво печелят Foxconn, Apple и други чужди компании, включително Motorola Mobility Holdings и Samsung Electronics, които заявиха интерес да произвеждат таблети в Бразилия.
Apple ще получи по-голям достъп до ненаситните бразилски потребители, които трябваше да плащат по-високи цени за продуктите на компанията поради големите мита за внос. Достъпът до бразилския пазар ще послужи като трамплин към други бързоразвиващи се латиноамерикански икономики.
Foxconn, най-голямата компания за електроника, която държи близо една трета от световния пазар, ще спечели силни позиции в най-голямата латиноамериканска икономика и ще намали рисковете, произтичащи от факта, че голяма част от производството на Apple се извършва в Китай.
Производството на продуктите на Foxconn в Бразилия ще даде на компанията и на Apple преференциален достъп до бразилските партньори в митническия съюз МЕРКОСУР, а именно Аржентина, Парагвай и Уругвай.
„Бразилските разходи“ обаче пораждат съмнения, дали Apple ще успее да направи iPad достатъчно евтин за бразилския пазар и дали ще успее да използва този пазар като основна база за износ към САЩ и Латинска Америка.
Бразилският потребителски пазар е много апетитен за компании като Apple, но анализаторите смятат, че на бразилската промишленост вероятно ще са необходими години, за да се развие от сглобяване към производство на високотехнологични продукти.
„Ше са необходими най-малко пет-шест години, за да се създаде цялостна система тук, заяви Сатиш Леле от Frost & Sullivan в Сингапур. Не мисля, че Бразилия е готова да подпомогне световния ръст, що се отнася до сектора на електрониката.“
Бразилските медии твърдят, че заводът на Foxconn в Бразилия вече произвежда iPhone-и и се очаква да започне и производство на таблети iPad до декември за продажби за бързоразрастващата се бразилска средна класа. Компанията вече назначи над 1000 души за новата си фабрика в Жундиай, средноголям град на час път от Сао Пауло.
Жундиай планира да построи технологичен парк, а близките градове също се опитват да привлекат повече инвестиции.
„Ние сме БРИК за Бразилия“, заяви Кармело Паолети Нето, говорител за града, като сравни ролята на града за Бразилия с ролята, която имат новоразвиващите се сили Бразилия, Русия, Индия и Китай на световната сцена.
Стартовата месечна заплата за членовете на профсъюза на металоработниците в Жундиай обаче е близо 1058 реала ($605) – около два пъти повече от минималната заплата от 2000 юана ($315), която Foxconn плати на китайските работници миналия октомври.
Това вероятно ще попречи на цената на iPad скоро да се понижи до нива, които ще направят продукта привлекателен на масовия пазар, както е в САЩ.
Продажбите на таблети в Бразилия ще достигнат 450 000 тази година спрямо 105 000 – 110 000 през миналата според консултантската компания IDC, а през следващата година ще надхвърлят 1 млн. Това е значителен ръст, но 60-те процента от бразилските домакинства, които нямат дори компютър, надали ще се втурнат да си купуват таблети, предупреди Жозе Мартим Жуасида, анализатор в компанията. „Първата покупка на компютър обикновено е на настолен компютър или на лаптоп, защото екранът им може да се споделя“, пояснява той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване