10/31/11 18:16
(http://www.klassa.bg/)

Геополитиката не трябва да има глас в ЮНЕСКО

Молбата на Палестина да стане пълноправен член на ЮНЕСКО бе уважена от генералната конференция на организацията и подложена на гласуване. Резултатът, който веднага бе определен от Израел като „трагедия“, бе очакван. Очаквано бе, че страните от Азия, Африка и Латинска Америка, както и Русия, ще подкрепят искането. Очаквано бе и че САЩ ще застанат зад Израел и ще гласуват против. Числото на въздържалите се, сред които е и България, е изненадващият елемент във вчерашния исторически вот.
Геополитиката дирижира ООН, но поне в организация, която се грижи за образованието и опазване на световното културно наследство, не би трябвало да има решаващ глас. Още по-странно звучат заплахи за спиране на парите за тази организация от страна на САЩ, независимо че те се позовават на един закон отпреди 20 г., който слага Палестина в черен списък.
ЮНЕСКО работи в Газа и в Рамала, където проблемите с образованието са повече от остри. Организацията има отношение към спасяване на застрашените паметници в арабската част на Ерусалим. Формалното палестинско членство не би трябвало да притеснява никого. Големите политики би трябвало да си намерят друго поле за изява и сблъсък, защото те са временни и конюнктурни, а културата и световното архитектурно наследство оцеляват през вековете.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване