10/31/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Глобализация на изневярата

„Невярна любов. Изневярата в съвременното общество“ (ИК “Колибри”, превод Росица Димитрова) е откровен преглед на причините, поради които обществото ни покровителства изневярата. Книгата търси отговор на въпросите: защо сме станали по-неверни от всякога, кои са биологичните и поведенческите корени на явлението, разграничими ли са изневярата на сърцето и изневярата на половия нагон, какъв е обхватът на възможните последствия, правилна ли е прошката и каква терапия е допустима, за да се възстанови равновесието в двойката. Уили Пазини  преподава психиатрия и медицинска психология във факултета по медицина в университетите в Женева и Милано. Основател е на Европейската федерация по сексология. Предлагаме откъс от книгата.

Невярна любов

Уили Пазини

Може би сте посегнали към тази книга, защото са ви изневерили или защото, негласно и потайно, и вие някога сте го правили. Няма откъде да го науча. Но знам, че в този момент по целия свят милиони хора, мъже и жени, изневеряват на партньора си и на много от тях също им изневеряват.

Понякога тайната гръмко се разкрива и се използва като оръжие. А може да излезе наяве съвсем неочаквано, както се е случило на нещастния неверник, който, прекарвайки почивката си заедно с любовницата си на плажа на курорта „Маринела“, близо до Ла Специя, бил хванат в едър план от камерата на хеликоптера и показан директно по телевизията в предаване, отразяващо Колоездачната обиколка на Италия.

Някой го е видял на телевизионния екран на място, където не е трябвало да бъде, заедно с жена, която не е била неговата. Какво да кажем? Понякога наистина се озоваваме на погрешното място в неподходящия момент…

Но не всички изневери излизат наяве. Някои прегрешения остават завинаги в тайна и се превръщат в спомени.

Това може да бъде съобщение в паметта на мобилен телефон, писмо, скрито сред бельото в някое чекмедже (или имейл, разпечатан, за да бъде препрочетен на спокойствие), снимка, която означава нещо само за тези, които са на нея, или просто дълбоко стаено в сърцето чувство.

Това е житейският роман, превръщащ се в поезия. Мене обаче като психиатър ме интересува нещо друго: да разбера изневярата. Да разбера как се ражда и защо. И, преди всичко, да открия дали е вярно, че днес се изневерява повече.

Аз мисля, че това е така поради една проста причина: днес живеем повече и това ни дава възможност да срещнем не една любов, следователно се увеличават и възможностите за изневяра. Неслучайно американското списание „Ню Йорк магазин” твърди, че днес е разпространена една нейна особена форма, тази на „хомеопатичната изневяра“: системни и методични дози прегрешение като единствена гаранция за съхранението на двойката.

Също така е вярно, че днес любовта е много по-публична и показна: в нейно име се говори и крещи, правят се обвинения, търси се отмъщение пред очите на целия свят.
Не говоря само за холивудски и местни звезди, постоянно преследвани от папараците, а и за една никому неизвестна американка, на която са изневерили – Емили.

Тя похарчила 70 000 долара, за да плати за билборд на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк и да напише на него: „Здравей, Стивън. Дали най-после ти привлякох вниманието? Знам всичко за нея. Ти, гадино, мръснико, безнравственико, ти, недоразвито същество, измет такъв. Всичко е записано. Твоя след съвсем скоро бивша съпруга, Емили“. За допълнителен разкош в послеписа добавила: „Платих за този огромен билборд с парите от общата ни банкова сметка“.

Едно нещо е сигурно. Съвременните жени като Емили могат да бъдат наречени „оправомощени“: те са по-силни и уверени в себе си, по-категорични в любовта дори когато им изневеряват. На мен ми се струва интересен и друг аспект. С течение на вековете дългата редица от любовници се е уплътнила, както подчертава в ...

Публикувана на 10/31/11 22:30 http://e-vestnik.bg/12992/globalizatsiya-na-iznevyarata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване