10/31/11 19:35
(http://www.klassa.bg/)

Запасите от пшеница са рекордно високи за последните 10 години

Анализаторите отчитат световен рекорд в запасите на пшеница от 10 години насам, които са стигнали до 202 млн. тона, съобщи вчера Антонина Белопитова, директор на дирекция „Търговия и информация“ на Софийска стокова борса, цитирайки данни на Световния съвет по зърното. Цените на пшеницата остават по-ниски от 350 долара/тон. В момента тя се търгува средно за 280 долара/тон за САЩ, Франция и Германия. Световният съвет по зърното обяви, че се очаква 684 млн. тона реколта от пшеница, което е с 33 млн. тона повече от миналата година.
Основните борсови стоки не са поскъпнали на годишна база, макар че досега трендът винаги е бил към пошаване на цените на зърното, пшеницата, царевицата, слънчогледа, обяви Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса. Причината, естествено, се крие в световната финансова криза. Според експерти потреблението на пшеница ще бъде по-малко със 7 млн. тона от производството, което ще понижи още цената, а това е благоприятно за потребителите. Това ще повиши и преходните запаси от културата за следващия сезон. В България цената в момента е около 320-330 лева/тон. Това е фуражна, но не хлебна пшеница. Говори се за 340 и 350, но от значение е качеството на пшеницата. Масово качеството у нас на пшеницата е ниско - под втора „В“ група, затова и цените са по-ниски, каза Белопитова. В момента има сделки и на цени от 290-300 лева за тон. Цените се запазват на миналогодишните нива. Причина за това ще бъде и 4% увеличение на засетите площи, заради което има очаквания за по-добра реколта.
От днес започва изкупуването на зърно за интервенционните фондове. Цената е фиксирана от Европейската комисия по зърно - 101,33 евро/тон. Според Белопитова това на нашите производители няма да им е изгодно, тъй като на международните пазари зърното върви на по-добри цени.
Производството на царевица в света е 855 млн. тона, което е с 29 млн. тона повече от миналата година. За разлика от пшеницата този сезон се очаква най-високото потребление на царевица в историята. 863 млн. тона се очаква да бъде потреблението, което води до намаляване на преходните запаси. Този проблем ще се задълбочи, ако Китай започне усилено да внася царевица. Това ще повлияе силно и на цените. За разлика от САЩ в ЕС и нашия регион потреблението намалява, заради което и цените се задържат на по-ниски нива.
Цената на рапичното семе се вдига с 13% на годишна база до 442 евро/тон. Това се дължи на по-слабата реколта, която се очаква в световен мащаб около 58 млн. тона в сравнение с 60 млн. тона миналата година. В света се очаква 35,7 млн. тона реколта от маслодаен слънчоглед, което е с 4,6 млн. тона повече от миналия сезон. За ЕС над 1 млн. тона отгоре, Русия и Украйна от 4 до 5 млн. тона. В България цената е 580-600 лева за тон. Миналата година цените са били на същите нива.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване