10/31/11 19:19
(http://www.klassa.bg/)

Кристиян Шарита, изпълнителен директор на КМБ България Има риск пазарът на търговски вериги да се пренасити

Г-н Шарита, бяха ли успешни първите 2 г. на Carrefour в България? Оправдаха ли се очакванията ви за пазарната ситуация у нас?
Това, което е важно за компания, която навлиза на нов пазар, е да направи своята марка позната. Бих казал, че към днешна дата, след отварянето на нашия първи хипермаркет в Бургас през март 2009 г. и откриването на следващите четири хипермаркета Carrefour, както и с нашия първи супермаркет "Карфур маркет" в София, отворен през юли т.г., марката Carrefour вече е позната и призната в България.
От стратегическа гледна точка за нас има два важни фактора – продуктовите гами с марката Carrefour (Reflets de France, Tex, Carrefour Discount и др.) и ценовото позициониране на Carrefour като търговска верига. Това е нашата първа цел и тя е изпълнена, тъй като ние вече позиционирахме нашата марка. Втората ни цел е откриването на нови магазини и реализирането на нашите планове за мултиформатно разширяване. И по тази цел сме напълно в график с нашия „пътен лист” за експанзия.
По отношение на моите очаквания за ситуацията на пазара - българският пазар е във фаза на развитие. През последната година се появиха нови марки - Lidl, Delhaize, появиха се и нови формати. Има нарастване на дела на модерната търговия и тази тенденция ще продължи. За следващите 2-3 години моите предвиждания са за стабилност на пазара, както и за засилване на позициите на някои лидери; ще има също така и губещи, което ще е последица от факта, че българският ритейл пазар е в процес на развитие.

Според независимите синдикати в хранително-вкусовия бранш търговските вериги надуват цените с до 113%. Вашият коментар?
Ако става въпрос за 113%, това най-вероятно е изолиран случай, това е изключение, което абсолютно не отразява нивата на маржа в търговията на дребно. Ние сме в условията на свободна конкуренция, в която съществуват споразумения между веригите и доставчиците и аз бих казал, че има тенденция да се говори по-скоро за печалбите на веригите, но не за печалбите на доставчиците.

Как оценявате развитието на българския пазар и потреблението през тази година?
2011-а беше година на икономическа криза и рецесия, която най-силно се отрази на потреблението на нехранителни продукти. От друга страна, в хранителния сектор се наблюдава увеличение на продажбите на продукти в ниския ценови сегмент.

Какви са прогнозите ви за ръст на потреблението догодина и като цяло кои ще са основните тенденции на пазара през 2012 г?
2012-а също ще бъде трудна година – макроикономическите показатели бяха ревизирани и нивата им остават относително ниски, затова на базата на тези индикатори не можем да очакваме изключителен ръст на потребление догодина. Така че, за да запазим нашите клиенти, ще трябва да разнообразим асортимента и услугите. Планираме да развием асортимента, който предлагаме, както и нашата ценова политика.

Приключи ли голямото навлизане на нови играчи на пазара и преразпределението му? Какви са бъдещите ви планове?
Да, според мен „голямото навлизане на нови играчи” приключи. През последните 2-3 г. в България навлязоха големи марки – бих цитирал Carrefour, Lidl, Ikea, Delaize, и има риск пазарът да се пренасити.
По отношение на нашите планове: предвиждаме откриването на две хипермаркета Carrefour в София през 2012 г. Освен това продължаваме нашето разширяване във формат супермаркет в различни градове на страната. Също така предстои да отворим хипермаркети Carrefour в Тирана и в Скопие. Нашите планове включват и предоставянето на нови услуги и продължаването на нашата агресивна ценова политика с цел да съхраним покупателната способност на клиентите.

Какъв е делът на българските производители, с които веригата работи, и колко от стоките, които Carrefour предлага, са собствено производство?
Делът на българските производители, с които нашата компания работи, е много голям – ние стимулираме българските си партньори, като промотираме активно техните продукти. Както вече споменах, Carrefour представя широка гама от продукти собствено производство с наистина гарантирано качество. По-голямата част от продуктите с марка Carrefour се произвеждат във Франция, Испания, Италия, Полша и Гърция.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване