10/31/11 19:33
(http://www.klassa.bg/)

МОСВ решава за съдбата на „Бургас-Александруполис“

Следващата седмица Министерството на околната среда и водите ще реши дали да одобри екологичната оценка за строителството на петролопровода „Бургас-Александруполис“, съобщиха вчера оттам. Ведомството на Нона Караджова трябва да реши дали предложението на „Транс Болкан Пайплайн“ (ТБП) за строеж на тръбата може да бъде допуснато до обществено обсъждане. Екологичната оценка на проекта бе връщана на три пъти и преработена от оператора ТБП. Първоначалната идея бе петролът да се разтоварва чрез буй навътре в морето, но от МОСВ изискаха и вариант танкерите да могат да акостират край пристанище Росенец и там да прехвърлят нефта към тръбата. „Бургас-Александруполис“ има одобрена оценка за съвместимост с екомрежата "Натура 2000", защото части от трасето на тръбата минават през защитени зони.
Премиерът Бойко Борисов на няколко пъти се е изказвал, че няма да допусне петролопроводът да бъде построен, защото това ще унищожи туризма по Южното Черноморие. Мажоритарен собственик на тръбата е Русия, която държи 51% дял в проекта, а по 24,5% си поделят гръцки компании и българското финансово министерство. Преди два месеца руските акционери обявиха, че са готови да замразят проекта, ако скоро няма развитие по него.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване